barn

Under denna flik har vi samlat all information vad gäller barn på ett ställe. Längst ner på sidan finns några generella tips om att resa med barn.

Barn i lägenheten
Som vi beskriver i delen om inredning i sovrummen så finns det olika sätt att lösa vart barnen ska sova - i vuxens säng, egen säng, delad säng, madrass eller medhavd resesäng. 

I lägenheten finns barnpall, några leksaker, spel och barnböcker  att låna, glöm inte att kontrollera att barnen inte får med sig något hem. Det finns några DVDer för barn av varierande ålder och ett några  PS2 spel. Det finns även en sele för att kunna åka i backen med mindre barn, mer om den nedan.

Vi matbordet finns bara vanliga stolar. Det finns inga speciella barntallrikar eller barnbestick men vi har små extra tåliga glas som är lämpliga för barn. Funderar ni på ifall det finns någon köksutrustning som ni behöver för att kunna fixa barnens favoritmat - kolla under fullständig inventarielista. Vi har bland annat stavmixer och mixerkanna.

Behöver ni tvätta går det att boka tvättstugan gratis på Fjällgården, fråga i receptionen. Man får två timmar på sig och det går att sätta på ett snabbprogram på 1 timme och tumla där alternativt ta med tvätten tillbaka och hänga i torkskåpet.

Aktiviteter för barn i Ramundberget
Ramundberget är väldigt familjevänligt och barnen står i fokus på flera sätt. På vintern finns roliga barnaktiviteter både ute och inne, läs mer under Veckoprogrammet samt Göra-vinter. Under Om oss - våra bästa tips ger Freja 6 år tips på sina favoritaktiviteter och vi ger favorit-familjetips. Ramundberget har satsat rejält på barnen och gjort om inomhus på Lill-Ramis där det nu finns ett mysigt lekrum i källaren och även inne på Fjällgården finns det en hel lek-källare, designat av personerna som gjort Junibacken, bland annat med Mickelinas eget gryt! På kvällstid finns det personal som busar med barnen och hittar på skoj, är man på Fjällgården och äter middag, sitter i baren eller exv. deltar i deras vinprovningar så kan barnen lätt leka i lekrummet under tiden.   

Vi rekommenderar varmt att barnen går i skidskolan (1,5 timmar mån-fre, utan förälder). Lärarna är roliga och pedagogiska och lär snabbt barnen att åka i alla slags liftar på ett säkert sätt, samt svänga och kontrollera farten. Tack vare skidskolan har vi kunnat åka i de stora backarna mycket tidigare med vår dotter än vad vi trodde var möjligt och hon har så gott som aldrig ramlat i en lift p.g.a. de smarta knep de lärde henne. Nu har hon avverkat hela skidskolan från Snögubbarna vid 3 års ålder till Raketerna och Freeride, och även Snowboardskola men hon fortsätter gå i bästa gruppen och utvecklas fortfarande varje väldigt mycket för varje vecka i skidskolan. Och ja, hon är fortfarande alltid 'neej inte skidskolan!' - pirrig och nervös varje måndag och alltid 'neej, det är sista dagen, jag vill fortsätta!' på fredag.... 

En grej att tänka på är att med mindre barn så kan backen från lägenheten ner till barnområdet vara för brant för att de ska kunna åka ner själva. När Freja var 4 år och hade gått 2 veckor i skidskola kunde hon åka i denna backe, men vi har också lämnat en sele i lägenheten som ni kan låna (ligger i hallbänkens låda). Med den kan en vuxen åka bakom barnet och hålla emot/bromsa så att farten blir bra. Sedan kan man åka upp med stolsliften eller ankarliften och åka nerför en lång blå backe med selen hela vägen till lägenheten, detta klarar de flesta barn (även 2-3-åringar) - men en del klarar sele bättre än andra. Vi ser hur en del föräldrar åker mycket med sele och att barnen då ofta hänger i selen och hela tiden aktivt bromsas av föräldern men detta lär barnen i längden en åkteknik som inte funkar utan selen. Helst ska barnet åka medan selen är slapp så att den bara blir en stopplina när farten blir råkar bli för hög. Det bästa är om de snabbt lär sig att själva kontrollera farten.

Under fliken Resvägen - längs vägen ger vi flera tips på vart det kan passa bra att dela upp en resa söderifrån så att det blir smidigare med mindre barn. 

Gillar ni vintern i fjällen så kanske ni även skulle gilla sommaren? Den gemytliga känslan i Ramundberget, utomhussportandet i den friska fjälluften och lugnet man upplever är densamma. Man får dessutom möjlighet att via vandringar, cykling och paddling upptäcka en större del av området. Vad sägs om att kunna äta frukost i solen på balkongen, eller upptäcka att det finns ett fint vattenfall bara 10 minuter från lägenheten inne i skogen?!! Ramundberget har ett gediget aktivitetsprogram för barnen även under sommaren, varje dag händer olika saker för de mindre barnen, det finns en stor studsmatta och för större barn finns mer spännande aktiviteter som indianpaddling, riddarcykling och ridning på islandshästar. En sommarsemester är dessutom mycket billigare - lägenheten betingar lägre hyra generellt och aktiviteterna är i många fall gratis. Spana in Göra - sommar samt om oss - våra bästa tips för att få en uppfattning av sommarens utbud!

Mickelina Räv, Ramundbergets maskot busar ofta med barnen

Madrasser finns att låna i Lill-ramis skid- och pulkabacke.

Pistmaskinstur - en upplevelse! Varför inte ge bort det som julklapp till en vuxen och ett barn som får åka med i en dryg timme. 

Sommarfjällens öppna vidder är en stor upplevelse för de små!

Lite snö brukar finnas kvar även på sommaren - lagom till snöbollskrig. 

Några generella tips för att resa på skidsemester med barn för er som kanske inte gjort det så mycket:

Det är värt att fundera i förväg på hur man ska förbereda sig för resan med packning men också i övrigt. Vårt vanligaste misstag är att vi lämnar för mycket packning och saker som att rensa ur kylen, vattna blommor etc. innan avresa till sista minuten. Veckan innan kanske man jobbar på för att hinna bli färdig med något innan semestern och det slutar med att man får stressa med packning och sedan börjar semestern rejält trött. Istället för att kunna njuta fullt ut av semestern från dag 1 måste man ägna de första dagarna åt att sova ut och vila upp sig, samtidigt som barn är som mest prövande de fösta dagarna på ett nytt ställe... Nu försöker vi packa och fixa så mycket vi kan helgen innan semestern och ser till att sova ordentligt veckan innan. På jobbet satsar vi på att bli färdiga i god tid så man kan få en lugnare sista dag innan semestern. Det blir en helt annan kvalitet på semestern för alla!

Det är också värt att lägga energi på att fundera på hur resvägen ska fungera. Även om barn nuförtiden är lätta att underhålla med skärmar så behöver de sträcka på benen ifall de inte ska bli outhärdliga till slut. Eftersom semestern bara är en vecka så blir upp och nerresan en ganska stor del av semestern - kanske kan det vara kul att göra något trevligt på stoppen (kolla länken längs vägen för tips). Tänk på att ifall man vill ha lite längre stopp så kan det vara värt att sticka tidigt, kanske innan frukost, alternativt att räkna med att komma fram så sent att man äter middag på vägen. Det som är en fördel med att sticka innan frukost är att man kan packa in i bilen kvällen innan (ifall det går förstås) och sedan slippa fixa och röja efter frukost utan kan kliva upp tidigt, ta en banan och fortsätta sova i bilen och kanske turas om att köra. Efter någon timme kan man lyxa med frukost på vägen eller ha med mackor och kaffe i bilen, och då har man redan kommit en bit. OBS - ifall ni satsar på att komma iväg tidigt så tänk på att vi har satt kl 16 som incheckningstid. Hör av er ifall ni gärna vill ha lite tidigare incheckning så kan vi försöka ordna det! Dubbdäck hjälper väldigt väl när det är halt då vägarna inte saltas. 

Vi har märkt att första dagen på semestern efter att man kommit fram brukar vara den jobbigaste. Det har delvis med förväntningar att göra - man tänkte sig att direkt få stå på skidor i backen men upptäcker att man måste lägga tid på att packa upp, fixa med utrustning och liftkort mm. Detta går förstås att underlätta ifall man fixat med sin utrustning så långt det går i förväg, bokat liftkort online mm. Det har också att göra med att man inte känner till stället och måste lära känna lägenheten och området. Att vi ger information på denna hemsida om allt ni behöver veta kan underlätta sådant, läs på uppvägen ifall ni inte hinner innan! Särskilt mindre barn tycker det är lite jobbigt med omställningar och blir lätt kinkiga och trotsiga innan de vet vad de ska förvänta sig på nya stället. Första dagen ska de testa vad de får och inte får göra, man måste säga nej oftare än vanligt och de kanske bonkar i möbler och annat de inte är vana vid, samt att man själv går runt och spanar efter saker de kan göra illa sig på eller förstöra osv. Bara att vara förberedd på detta och veta att det blir bättre dag 2 gör det lättare. Men ett sätt att göra det lättare för sig är förstås också att återvända till samma ställe nästa gång! :)

Skidåkningen är ju oftast jättekul med barnen men kan vara jobbigt om barnen är trötta, gnäller om kalla tår eller inte vill klä på sig mm. Här kommer några snabba tips för att göra åkningen så smidig som möjligt. Se till att barnen är utvilade och mätta genom att försäkra er om att planera mat och nöjen så att det blir frukost/middag i tid och att barnen hinner sova tillräckligt. Tänk på att de kan behöva äta mer frukost än vanligt om de ska orka med kyla och ansträngingar, kokt ägg kan tex. vara ett bra komplement (och det finns äggkokare för 7 ägg i lägenheten). Under våren kan det bli ljust tidigare än längre söderut så det kan vara värt att mörklägga i sovrummen ordentligt, det finns mörkläggnings-rullgardiner innanför de mer dekorativa hissgardinerna. Första dagarna får man räkna med lite gnäll om påklädningen och pjäxorna, men de vänjer sig ofta snabbt. Vi har ett litet morgonknep - vi turas om att en vuxen får ta sig ut direkt kl 09 när liftarna öppnar och hinna med något åk medan den andra plockar in en diskmaskin efter frukost istället för att alla ska stå i hallen och trängas samtidigt. Självklart är TVns skynke fördraget och ipads mm. är utom synhåll. Den vuxna som åkt ut kan vinka från stolsliften (ja, man ser från frukostbordet!) vilket förstås gör barnen taggade. Ja, ja vi åker också ut så fort ni gått på toa, borstat tänderna och klätt på er mumlar den hemmavarande vuxna. Innan man vet ordet av har 6-åringen gjort just det och till och med fått på sig pjäxor och hjälm helt själv och står och studsar i hallen! Då är det smidigt med ski-in-ski-out-läget eftersom den vuxne som åkt ut aldrig är mer än 5 minuter bort och enkelt kan glida in och ta med den som är färdigklädd ut i backen....

Eftersom barnen växer ur sina kläder snabbt tenderar de flesta att inte prioritera högkvalitetskläder till dem och särskilt inte när det kommer till kläder som ska användas någon enstaka skidvecka. Vad gäller overall är det ju lätt att ta på sig lager under den, det vi tycker man ska prioritera är att skaffa varma skidstrumpor i ull och riktigt varma skidvantar till barnen, för det finns inget jobbigare än att frysa om händer och tår. Sedan vi köpte Hestravantar till dottern har vi knappt hört ett pip om att hon fryser om händerna trots att det varit under -20 ibland, och de håller i 3 år storleksmässigt och kan lätt ärvas av flera barn till... I sittliften kan man också passa på att sjunga uppvärmningssången, en variant på "huvud axlar knä och tå" där man bara vickar på kroppsdelen istället för att vidröra den: "huvud, axlar, fingrar, tår, fingrar tår....". 

Sist men inte minst - hemresan kan bli ett stressmoment om den sker på en söndag och man vanligen börjar jobba direkt på måndag morgon. Ett tips är att passa på att handla mat inför nästa vecka under ett stopp i exv. Bollnäs medan de mindre barnen kanske till och med leker av sig på lekland där. Mer tips på stopp med länkar under fliken resa hit-längs vägen. Det faktum att slutstädning nu ingår under vinterveckorna gör förstås att utcheckning och hemresa går smidigare. Ni ska ta ut era egna sopor, plocka undan köksmaskiner/spel mm som ni tagit fram, men det är OK att sätta på diskmaskinen med er sista frukostdisk - i gengäld kan ni få plocka ut förra gäsens frukostdisk men det tycker de flesta är bättre än att behöva handdiska och torka sin egen...  Under 2024 testar vi också att ha lördagsbyte - kanske kan det skapa mindre stress på hemresan.

Ramundberget har byggt duschar som man kan använda vid Gästservice även efter att man checkat ut för att kunna åka tills liftarna stänger innan man ger sig av hemåt, nyduschad och fräsch. Ifall ni känner att ni skulle vinna mycket på att få någon extra timme på er på morgonen med utcheckningen så hör av er så ordnar vi en senare utcheckning åt er - det kan ni vara värda när ni läst såhär långt! :)