Matlagning i lägenheten
Alla är vrålhungriga av att vara ute och sporta hela dagarna, men ingen vill stå och fixa jättemycket med mat och disk. Hur ska man fixa maten under skidsemestern så att det blir gott, mättande och enkelt? Här berättar vi lite om hur vi brukar göra och ger tips baserade på de köksredskap som finns i lägenheten! Mättande frukost, enkla luncher, lyxig afterski och goda middagar.
Frukost
För att inte behöva släpa på en massa olika slags yoghurtar, mjölk m.m. (och eftersom kylen inte är hur stor som helst) så brukar vi anlägga en lätt diktatorisk stil med frukosten. Alla kan inte få just sin favoritfrukost, då får vi stå och fixa frukost i evigheter istället för att hinna ut i backen. Just på skidsemestrar brukar vi därför alla äta havregrynsgröt med bär eller sylt samt kokt ägg till frukost, en varm och stadig frukost inför en dag i backen. Den som ansvarar för frukosten kan då sätta på en kastrull med gröt till alla, och det finns en smidig äggkokare i köket som kokar 7 ägg åt gången (men då måste alla vilja ha t.ex. mediumkokt ägg). Sedan är det bara att ta fram tallrikar, sätta på kaffe och ta fram juice och sylt. Ibland har vi med frysta bär som vi häller upp i glasburk kvällen innan som får tina i kylen (det finns mindre glasburkar i köket). Gillar ni inte havregrynsgröt, testa davosgröt istället som är en blandning av havregryn och yoghurt med vanilj och frön i som fått stå ihop till en gröt under natten. Det finns några större glasmatlådor i lägenheten (just något att förvara mat som blir över i finns ju aldrig i hyreslägenheter annars, väldigt jobbigt!). Sådala matlådor eller urdiskade 1-liters turkisk yoghurtburkar passar bra för att förbereda davosgröt i. Det som är smidigt med den varianten är att man förbereder kväller innan och sedan bara tar fram färdig gröt, bär, honung och kokosflingor och frukosten är färdig.
Lunch
Eftersom lägenheten ligger mitt i backen är det lätt att glida in här och äta lunch (eller mellanmål för den delen). Visst kan det tyckas ännu lättare att äta på någon av restaurangerna i backen (se mer om det under fliken äta ute), men betänk att det även där tar ett tag att få av sig kläder, stå i kö för att beställa mat, vänta på mat mm. För att inte tala om att behöva turas om att stå i toakön i pjäxor (och pengarna man sparar på en vecka). Vi brukar göra så att vi på kvällen medan vi ändå fixar middag sätter på en stor kastrull med matig lättfixad soppa (se recept nedan) till nästa dags lunch. Därför har vi många stora kastruller i lägenheten så att man kan ha igång flera rätter samtidigt. En av kastrullerna är så stor att den lätt rymmer ca 12 portioner soppa, så kanske är det smart att laga soppa som räcker i två eller tre luncher! Kom bara ihåg att kyla av soppan snabbt efter tillagning för att bevara smak och fräschör, ställ ut på balkongen i några timmar för att kyla av snabbt, (och ställ en klocka för att påminna om att den sedan ska in i kylen så att den inte fryser... :).
En annan smart grej är att det finns mackjärn i köket, här kan man snabbt göra varma mackor till soppan så blir det ännu matigare. Är det soligt och fint någon dag så testa att ha med soppa i mattermos (det får ni ha med själv dock) och grilla korv vid en av grillstugorna som har tänd eld vid lunchtid, en finns precis bredvid gästservicehuset längst ner i backen, en annan finns nedanför barnområdet Lill-Ramis. Supermysig lunch eller mellanmål. Ett annat mysigt mellanmål på utflykten eller smarrigt tillbehör till soppan är förstås lokalt tunnbröd som säljs i de flesta butiker, tex Ica Stigmyhrs i Bruksvallarna och Bruksvallarnas rökeri. Norrländskt tunnbröd är godast! Gärna med renkorv eller gräddig ost.
Här följer några tips på goda soppor som värmer på skidsemestern och är lätta att laga (dvs. kräver inga långkok, ej för många ingredienser och inga långdragna moment som att rosta saker i ugn innan man gör soppa på dem eller försteka kött). Stavmixer som krävs till zucchinisoppa och cannelinibönsoppa finns i lägenheten. Grönsakshackaren som också finns hackar snabbt och smidigt lök och grönsaker till sopporna.
Linssoppa med kokosmjölk - vegetariskt och vegansk, juliga härliga smaker med kanel, kardemumma och massor med nyttigheter i. Mixa med stavmixer för att få mer kinkiga barn att testa soppan! Vår dotter älskar den. Passar med varm macka till. Denna går så snabbt att göra om ni redan hemma mixat alla torra krydor, buljong och linser i en påse och bara häller ner den i oljan när ni fräser lök i början. Sedan på med tomatkross och kokosmjölk, koka 15 min - klart! Perfekt första-dagen-lunch!
Zuccinisoppa med getost - passar också bra med varm macka eller tunnbröd, byt zucchini mot broccoli om ni vill, använd fryst broccoli för busenkel variant. Vegetariskt - gör vegansk med kokosmjölk istället för grädde.
Fisksoppa med vitlöksbröd - Fantastiskt god och lyxig soppa, ta med fryst fisk och frysta räkor, potatis, morot och fänkål står sig länge. OBS fänkål kan vara svårt att få tag på i Funäsdalen. Kolla i receptet hur man enklast fixar snabbt och supergott vitlöksbröd till m.h.a. brödrosten! Vi brukar dricka ett glas chardonnay till - en härligt lyxig semesterlunch!
Cannellinibönsoppa med lyxkrutonger - Soppan görs mest på bönor på burk och passar därför att göra mot slutet av veckan. Passa på att göra åt gammalt bröd till krutonger också, detta är en supergod soppa med lyxiga krutonger till. Vegetariskt, enkelt att göra vegan om man väljer bort parmesan.
Fixa egen afterski med frasiga våfflor och irish coffee!
Det bästa med att bo i egen lägenhet är kanske ändå att man kan fixa after-ski med frasiga våfflor och varm choklad eller irish coffee! När våfflorna kostar uppåt 60 kr styck, en kopp varm choklad 40 kr och en irish över 100 kr så kanske man inte unnar sig detta till mellanmål varje dag, men i lägenheten kan man fixa detta till en bråkdel av priset!
Till lägenheten tar vi alltid med ingredienser till goda fjällvåfflor och vispar ihop en stor laddning våffelsmet som sedan lätt kan stå sig i kylen i upp till tre dagar. Handvisp, vispskålar för smet och grädde (med tillhörande lock för kylförvaring) och två stycken våffeljärn fför snabbare genomströmning av våfflorna finns därför självklart i lägenheten! Vi brukar rigga upp så att våffeljärnet kan stå på matbordet (finns en lämplig förlängningssladd i lådan bredvid våffeljärnet) så att alla kan sitta och ta igen sig efter åkningen medan de gräddas. Våfflorna blir som mest frasiga med ett järn som kommer upp i riktigt hög temperatur och här är enkel-våffeljärn bättre än dubbeljärn. Därför har vi valt att ställa två st enkel-våffeljärn i lägenheten.
För att få en perfekt irish - blanda socker och kaffe först, häll i whisky och häll sedan mycket försiktigt den relativt löst och krämigt vispade grädden över baksidan på en sked ner i glaset (så att det inte blir ett 'plopp' och grädden sjunker till botten och löses upp i det varma kaffet). Drycken ska sedan försiktigt drickas (utan sugrör!) genom grädden som då följer med lite i taget. Detta är sjukt gott - finns specifika irishglas i lägenheten. Samma metod ger perfekt gräddtoppad varm choklad.
Middag
Vad gäller middagarna försöker vi planera så att det inte ska bli alltför mycket matlagning och tycker då att det kan vara värt att äta samma rätt 2 ggr under veckan för att slippa laga mat varje dag. Ibland tar vi med oss en färdig infryst gryta som får tina långsamt i kylväska på vägen upp. Annars är en favorit att köpa lokala specialiteter som fryst renskav och fjällröding. På Ica och Coop i Funäsdalen samt på Bruksvallarnas rökeri och i Ramis Lanthandel finns Renskav och andra viltprodukter from Jillie Deli, en lokal aktör, samt fjällröding.
Denna goda renskavsgryta är lättlagad och står sig i kylen i flera dagar. Tillbehören ädelost, gelé och salladslök är pricken över i! Ett fylligt rödvin är utmärkt till.
Den frysa rödingen blir fantastiskt god tillagad under kort tid i ugn med lite örtsalt, peppar, dragon och citron på. Superenkelt och snabbt! Till detta kan man göra t.ex. klyftpotatis med vitlökssmör och servera med ärtor, kokt broccoli och en sås som rörs ihop på t.ex. crème fraiche och rom eller crème fraiche och boursin/färskost med gräslök. Alla dessa tillbehör håller och kan inhandlas på vägen upp.
Andra goda grytor är t.ex.:
Lammgryta med plommon, kanel och ingefära
Asiatisk fiskgryta (som går bra att göra i den stora avlånga grytan istället för wok)
Röd curry som kan anpassas till olika familjemedlemmars behov (tex vegetariskt/kött)
Extra snabb sista-dagen-rätt
Första kvällen och sista kvällen kan man behöva extra snabblagade maträtter.
Denna enkla pasta med broccoli, blåmögelost och bacon är en smidig sista-kvällen rätt . det bara är 5 ingredienser, den går snabbt och enkelt att laga, blir god och festlig ändå och ingredienserna står sig i kylen i en vecka. Man kan alltså köpa paket med bacon, blåmögelost och pasta på vägen upp, kanske komplettera med broccoli och tomat på plats (eller så kan broccoli stå sig i en vecka i kylen om den varit färsk från början), och sedan ifall det uppstår behov, snabbt svänga ihop denna rätt sista kvällen medan packning pågår. Visar det sig att det blev så mycket gryta över, eller att man väljer att gå ut en kväll så att man inte behöver laga denna rätt så kan mat ta med sig ost, bacon och pasta hem igen och äta hemma! Eventuell broccoli kan man bara slänga med i en av grytorna, eller servera som tillbehör till fisken istället. Till barn som inte gillar mögelost är det enkelt att istället svänga ihop carbonara genom att steka ägg i en kastrull, blanda i pastan med extra peppar och baconet samt hyvla på ost och låta det smälta. Broccolin kan ev. ätas bredvid som tillbehör.
Även om det är mysigt att äta i stugan kanske ni ändå vill testa att gå ut någon av kvällarna och äta pizza, testa hotellets trerättersmiddag, eller äta middag uppe på häftiga restaurang Tusen dit man får åka skoter upp! Läs mer om detta under äta-ute.
Ska ni fira födelsedag eller är sugna på att baka? Då är det bra att veta att det finns pajform, tårtform, mindre sockerkaksform, och några pepparkaksformar i lägenheten, samt kavel och bakpensel, mortel, vispskålar och en liten handhållen visp med små degkrokar.
Till jul kan man beställa hem av julbordet som serveras på Fjällgårdens restaurang med genuin hemlagad mat för några hundralappar per portion (kontrollera i förväg dock). Detta julbord kan sedan avnjutas i lugn och ro hemma i lägenheten. Vi testade 2015 och det var mycket gott, rejäla portioner och massor av sill, rökt och gravad lax, revbensspjäll, jansson, köttbullar, skinka och korvar. Vi kompletterade med egna grönsaksrätter (t.ex. dessa goda sallader) och egen efterrätt i form av en enkel saffransmousse. Just de gröna rätterna och efterrätterna var det bra att komplettera med eftersom cateringjulbordet var fokuserat på kött och fiskrätterna (d.v.s. nästan inga grönsaker och bara pepparkakor + godis till efterrätt). Med dessa kompletteringar räckta julmaten i flera dagar. En underbar jul med familjen där matlagningen inte behövde ta för mycket energi!
Davosgröt till frukost, enkelt, nyttigt och mycket gott!
Förslag på inköpslista
Detta är en kort kom-ihåg-lista på mat och dryck som kan köpas med till veckan. Se under Handla-mat för vad man kan komplettera med lokalt och hur långt man måste åka.
- Havregryn till frukostgröt
- Sylt/frysta bär
- Ägg till frukost
- Juice
- Kaffe/te till frukost, fika mm
- Frukt - efterrätt/mellanmål
- Ingredienser till våffelsmet samt grädde och sylt
- Mackor som mellanmål/ kvällsmacka? Dvs. bröd, ost, smör, grönsaker mm…
- Lunch – ingredienser till soppa, mackor i mackjärn, korv och bröd till grillning i grillstugorna…
- Middag – ingredienser till gryta/tillbehör till fisk/pasta mm. Glöm ej tillbehör som sylt till potatis, gelé till grytan, grönsaker till maträtterna och såsen!
- Lite efterrätt brukar sitta fint efter all utevistelse. Det kan vara trevligt att baka en paj så man slipper göra efterrätt varje kväll, eller köpa med en ask med praliner.
- Kvällsmys kan vara trevligt, ibland kanske man vill satsa på lite mindre middag och sedan köra tapas med öl eller ostbricka med vin till kvällsumgänget, eller varför inte popcorn och grönsaksstavar till filmen?
- Glöm inte dryck: vin till maten, en öl i bastun, must, glögg, varm choklad, irish coffee mm. kan förhöja semesterkänslan. Närmaste systembolag är i Funäsdalen, så packa med alkohol hemifrån!
- Den finns bröd att köpa i Ramundbergets lanthandel, men utbudet har varierat.
Italiens cannelinibönsoppa med lyxiga krutonger, parmesan och pinjenötter - gott och mättande för fortsatt energi i backen!
Våfflor med hjortronsylt och glass eller grädde hör till i fjällen.
Asiatisk fiskgryta, gott och lättlagat.
Fjällröding i ugn blir sagolikt gott.
Renskavsgryta med svamp och ädelost till.