RESAN HIT

Renar är en vanlig syn i Ramundberget på sommaren och längs vägen mellan Sveg och Hede under vintern. Se upp, kör försiktigt och håll utkik! Här syns "Välkommen till Fjällängen" skylten och tunneln alldeles innan ni är framme vid p-platsen. 

Vägarna kan vara riktigt isiga eftersom de inte saltas - dubbdäck är att rekommendera! 

Ramundberget ligger faktiskt vid vägs ände, vilket innebär att vägen slutar strax efter Ramundberget och fritidshusen som ligger längs vägen mot Klinkenområdet. Istället går vandringsstigar/skidturleder vidare mot bland annat Helags fjällstation. Det är inte mycket biltrafik i Ramundberget utom på stugbytardagen. En härligt avkopplande miljö där barnen kan springa runt fritt och leka i snön på vintern och på fjällängarna på sommaren! Nedan beskriver vi hur man bäst kan ta sig till Ramundberget med bil eller buss. 

På kartan nedan har vi markerat själva lägenheten, När ni kommit fram till Ramundberget fortsätter ni mot de centrala delarna av Ramundberget kring stora 4-stolsliften. Precis innan liften finns en väg uppför berget till vänster om Topsportbutiken. Följ skyltar mot området Fjällängen (se bild nedan). Ni åker uppför den vägen tills ni kommer fram till en triangelformad bod bredvid en större lagerlokal, här svänger ni höger och åker genom en tunnel under backen (se sommarbild på tunneln högst upp på denna sida).

Efter tunneln får ni kanske ta lite sats för att åka brant uppför hela sista biten till parkeringen högst upp, det ska gå bra att komma upp med vanlig bil men dubbdäck/snökedjor är lämpligt. Lägenheten har en egen uppmärkt P-plats (”Kaprifolen C”) precis till höger om trappan. Där finns uttag för motorvärmare om ni har motorvärmarkabel. Härifrån bär man väskorna uppför trappan den sista biten till husen i översta längan (detta underlättas om man packat lagom tunga väskor och har lättillgängliga ytterkläder och stabila skor - vi brukar ha broddar att låna i lådan under hallbänken vid behov!). Kaprifolen heter huset som ligger till vänster om man tittar upp från parkeringen och C är lägenheten som ligger på mittenplan längst till vänster. Se bild här nedanför som vi tagit från parkeringen där vi ringat in lägenheten med rött. Rutinen kring nyckelutlämningen meddelar vi i mail när ni bokat. Välkomna!
 

Bilden ovan är tagen ungefär vid återvinningsstationen markerad med kryss på kartan nedan. Den visar skylten mot Fjällängen-området - åk upp till vänster om topsport-huset (längst till vänster i bild). Stolsliften syns på mitten av bilden. 

Karta över Ramundbergets centrum. De större liftarna är markerade med tjockare streck. Vägen till lägenheten är markerad med ett streck med pilar på. Parkeringen, lägenheten samt Lanthandel, LIll-ramis, längdskidspår och återvinningsstation är alla markerade. 

Resan till Ramundberget

Bil: Sedan 2020 finns det flera laddstolpar i Ramundberget på olika ställen, t.ex mittemot Puls skotercenter men fråga på Gästservice om ni inte ser dem när ni går runt. Dock är vägen ofta isig och backen är brant sista biten så en mindre elbil kan vara för klen att åka till fjällen i. Dubbdäck, snökedjor eller nyare friktionsdäck är att rekommendera. 

Det beror lite på väglaget om snabbaste bilvägen från Stockhomsområdet går via Bollnäs (kortast men hårt trafikerad högsäsongsveckorna) eller om det är bäst att fortsätta på E4 till strax innan Huddiksvall för att sedan svänga av mot Ljusdal (längre sträcka på E4, bra om det är halt/mörkt).  Efter Bollnäs kan man också välja mellan att åka norrut mot Järvsö och Ljusdal, vilket GPSen brukar rekommendera (och som är en OK väg om än lite gropig och smal och kan vara trång för omkörnigar t.ex.) eller att åka via Alfta-Edsbyn och sedan ut på E45an mot Sveg (vägen mellan Edsbyn och E45an är smal och slingrig men bra kvalitet och ofta tom på bilar). Vi föredrar vägen via Järvsö men om det är mycket trafik kring sportlov/påskveckor är nog Edsbyn är bättre. Oavsett vilket hamnar man till slut i Sveg och kör därifrån vidare mot Funäsdalen. Se upp för renar som ofta går längs vägen mellan Sveg och Funäsdalen! Under fliken längs vägen listar vi några trevliga stopp/matpauser längs vägen och tips på hur resan kan bli roligare för stora och små. Från Göteborgsområdet åker man antingen via Norge eller på 45-an via Mora. Detta är en ganska lång väg och meriterar kanske ett övernattningsstopp på uppvägen, eller att man åker i gryningen och äter frukost, lunch och även kanske middag längs vägen.

Det är hyfsat smidigt att åka buss till Ramundberget. Från Stockholmsområdet går bussen Härjedalingen regelbundet, flera gånger i veckan vintertid från Stockholm, Uppsala, Gävle, Bollnäs hela vägen till Ramundberget och stannar precis vid Fjällgården. Sista biten upp för backen får ni bära väskorna då, så packa inte för tunga väskor då det är en bit och lite brant. Det är även smidigt med bussen ifall en del familjemedlemmar bara vill komma upp under några dagar under exv. jul/påsk medan de andra ska vara i lägenheten hela veckan. Bussen är bekväm och billig, kolla in tidtabeller och priser på deras hemsida. Det finns också Fjällexpressen som går från Stockholm-Uppsala-Sala till Ramundberget och faktiskt även från Malmö-Göteborg-Grums till Ramundberget. Många tycker det är snabbare och smidigare att åka buss och fördriva dagen med att äta matsäck, titta på video och slappa än att köra bil. Tidtabellen är inte alltför avskräckande: avresa 05.40 från Malmö, 10.00 från Göteborg och framme i Ramundberget kl 21.00. Från Stockholm åker bussen istället 10.15 och 11.15 från Uppsala och är framme 21.00. (Men kontrollera all information från denna sida!)

Det går nuförtiden även att åka tåg till Ramundberget! Snälltåget trafikerar under vintersäsongen och avgår från Malmö under lördagar och från Stockholm lördag kväll kl 22.50, ankomst till Härjedalen kl 8.35 sön morgon där man byter till transferbuss de sista två timmarna till Ramundberget, framme 10.45. På hemresan avgår bussen kl 13.00 på söndag och tåget ankommer i Stockholm 23.40 på söndag kväll, eller i Malmö på måndag morgon. 

Det går även att flyga till norska staden Röros och ta en buss eler taxi därifrån till Ramundberget, men det är en rätt lång taxiresa och ingen vidare smidig bussresa. Har man utländska gäster kan det dock vara ett alternativ eventuellt.  

Här är huset som heter Kaprifolen, med parkeringen nedanför. Pilen till vänster visar skidbacken! Kaprifolen C är lägenheten med balkong som är inringad, ingången på baksidan är i markplan. Till höger ser ni större delen av trappan upp till huset där bagaget måste bäras upp (sommartid går det att köra upp på backen med en större bil).