Handla mat

lanthandeln i Ramundberget finns ett litet utbud av det nödvändigaste, och det finns även click & collect boxar för ICA dit ni kan beställa matvaror, läs mer här. Lanthandeln har ibland varit stängd under sommaren då receptionen på Fjällgården istället har ett litet utbud av varor. Tyvärr har lanthandeln fört en tynande tillvaro för allt färre personer handlar här och då kan de inte ha något bra utbut av färskvaror och det blir en ond spiral. Vi gissar att den kommer behöva stänga till nästa säsong, eller kanske köra på det obemannade konceptet från Bruksvallarna?

Stigmyhrs Livs i Bruksvallarna (ej längre Ica!) bara ca 8 kilometer bort har ett riktigt bra utbud, här finns de vanligaste kyl- och frysvarorna, liten frukt- och grönt-disk och ganska mycket övriga prylar som kan behövas. En del frysta färdigrätter samt några få sorters färdiga mackor och sallader finns också. Mer ekologiskt än man kan förvänta sig av en såpass liten butik, och även en kyl och frys med lokala delikatesser - röding, ren mm.

I Bruksvallarna finns även Bruksvallarnas rökeri med riktigt stor butik med deli där det finns olika lokala delikatesser och den söta lilla byggnaden Fjellost där det säljs äkta färskgjord ost från kor och getter som görs precis där i lokalen (de har kylskåp utanför med swishnummer när de är stängda). Är ni intresserade av naturbeteskött av mycket fin kvalitet så stanna till vid Kristianssons gård längs vägen, se skyltar, där det går att köpa köttlådor av kossorna som betar på fjällängarna och strövar i hägnen längs Ljusnan utomhus hela vintern. Priserna är bättre än i Stockholmsområdet för köttlådor och här konkurrerar garanterat inte djuren med jordbruket utan tvärtom hjälper de til att bevara den fantastiska biologiska mångfalden på fjällängarna. 

I Funäsdalen finns större Coop och Ica, Systembolaget, apotek, läkarmottagning med specialisering på sportrelaterade skador, och andra vanliga butiker. Utbudet på Coop och Ica är bra jämfört med exempelvis i Sveg tycker vi. Här kan man hitta stort utbud av Norrmejeriers mjölkprodukter, lokalt kött och fisk och bättre tunnbröd än längre söderut. Här föredrar vi att handla för hela veckan när vi är på väg upp. Jillie deli, nära hotell Funäsdalen längs huvudgatan har ett stort utbud av renkött och vilt och säljs direkt från leverantören utan mellanhänder. Här finns tex renkorv med 80% renkött istället för vissa de "renkorvar" som ibland innehåller mer griskött än ren. 

Bollnäs finns stora Coop och Ica precis längs vägen norr om stan som har bra utbud och i Ljusdal finns också dessa butiker men där måste man svänga av från vägen in i Ljusdal. I Bollnäs kan barnen leka på lekland medan någon handlar (Leklandet Buspalatset ligger längs vägen söder om Bollnäs,och det är lagom stort för 1-2 timmars lek). I Ljusdal kan de leka i en lekpark eller bada på sommaren (se längs vägen). Vi tycker inte det är ett problem att maten skulle hinna bli dålig när man handlar här, inte ens frysvaror brukar ha tinat nämnvärt om man packat dem tillsammans i en påse, annars kan man ha med en kylväska för detta ändamål (eller lägga i takboxen!). Det som kan vara jobbigt är att få in flera extra kassar i den fullpackade bilen, därför är Funäsdalen bättre tycker vi.

Funderar ni på hur det är bäst att lägga upp maten för en hel fjällvecka? Se tips under fliken Äta-hemma, inkl lokalt inspirerade rätter med renskav och fjällröding.

Ramundbergets lanthandel och Pizzeria.