Handla mat

lanthandeln i Ramundberget finns ett litet utbud av det nödvändigaste, främst torrvaror och snacks/godis samt mjölk, yoghurt, smör, juice , bröd, mm. och frysta delikatesser som renkött. Högsäsongsveckor som nyår och vecka 9 är utbudet bättre.  Lanthandeln har ibland varit stängd under sommaren då receptionen på Fjällgården istället har ett litet utbud av varor. Lanthandeln har även en pizzeria som serverar pizzor till lunch och middag. Stötta gärna den genom att köpa något, det är ju bekvämt att kunna glida dit och köpa mer grädde när man vill ha ett gäng våfflor till men om vi alla bara tar med oss allt utifrån så kommer de inte kunna hålla öppet... 

Stigmyhrs Livs i Bruksvallarna (ej längre Ica - men de har öppet dygnet runt med bank-ID!) ligger bara ca 8 kilometer bort har ett riktigt bra utbud, här finns de vanligaste kyl- och frysvarorna, liten frukt- och grönt-disk och ganska mycket övriga prylar som kan behövas. En del frysta färdigrätter samt några få sorters färdiga mackor och sallader finns också. Mer ekologiskt än man kan förvänta sig av en såpass liten butik, och även en kyl och frys med lokala delikatesser - röding, ren mm.

I Bruksvallarna finns även Bruksvallarnas rökeri med riktigt stor butik med deli där det finns olika lokala delikatesser (som dock har lite för mycket tillsatser i sina varor ibland för att vara småskaligt och lokalt tycker vi ...) och den söta lilla byggnaden Fjellost där det säljs äkta färskgjord ost från kor och getter som görs precis där i lokalen (de har kylskåp utanför med swishnummer när de är stängda). Är ni intresserade av naturbeteskött av mycket fin kvalitet så stanna till vid Kristianssons gård längs vägen, se skyltar, där det går att köpa köttlådor av kossorna som betar på fjällängarna och strövar i hägnen längs Ljusnan utomhus hela vintern. Priserna är bättre än i Stockholmsområdet för köttlådor och här konkurrerar garanterat inte djuren med jordbruket utan tvärtom hjälper de til att bevara den  biologiska mångfalden på fjällängarna. 

I Funäsdalen finns större Coop och Ica, Systembolaget, apotek, läkarmottagning med specialisering på sportrelaterade skador, och andra vanliga butiker. Utbudet på Coop och Ica är bra jämfört med exempelvis i Sveg tycker vi. Här kan man hitta stort utbud av Norrmejeriers mjölkprodukter, lokalt kött och fisk (från Jillie Ren & Vilt och Bruksvallarnas rökeri) och bättre tunnbröd än längre söderut. Här föredrar vi att handla för hela veckan när vi är på väg upp. Jillie Ren & Vilt, nära hotell Funäsdalen längs huvudgatan har ett stort utbud av renkött och vilt och har hand om hela kedjan från jägare/renskötare via förädling till försäljning vilket gör det prisvärt att handla där. Här finns tex renkorv med 80% renkött istället för vissa de "renkorvar" som ibland innehåller mer griskött än ren (som Bruksvallarnas rökeris korv...). Vi brukar köpa med oss renkött hem härifrån. På Nya Jonssons bageri och konditori finns hembakat bröd och fika att köpa med sig till fjällveckan eller hemfärden, de har olika kassar med bröd och fika och även tårtor om man vill fira något samt hemgjorda choklarpraliner från FJällpralinen - öppet till 17 på lördagar.

Bollnäs finns stora Coop och Ica precis längs vägen norr om stan som har väldigt bra utbud och i Ljusdal finns också dessa butiker men där måste man svänga av från vägen in i Ljusdal. (se även längs vägen). Vi tycker inte det är ett problem att maten skulle hinna bli dålig när man handlar här, inte ens frysvaror brukar ha tinat nämnvärt om man packat dem tillsammans i en påse, annars kan man ha med en kylväska för detta ändamål (eller lägga frysvaror i takboxen!). Det som kan vara jobbigt är att få in flera extra kassar i den fullpackade bilen, därför är Funäsdalen bättre tycker vi. 

Funderar ni på hur det är bäst att lägga upp maten för en hel fjällvecka? Se tips under fliken Äta-hemma, inkl. lokalt inspirerade rätter med renskav och fjällröding, våfflor och mat som fungerar att laga med utrustningen som finns i lägenheten. 

Ramundbergets lanthandel och Pizzeria.