äta ute.

Här går vi igenom de olika alternativ som finns för att äta lunch eller middag ute i Ramundberget! Just nu finns fyra alternativ, men kontrollera informationen på Ramundbergets hemsida! För tips om mat i Funäsdalen, se under "resa hit - längs vägen".

För våffelstugor, se fliken Göra -vinter. Det går inte att få tag på våfflor nere i Ramundberget by utan detta kräver en utflykt eller skidtur. Men - det finns ju våffeljärn i lägenheten som tur är!

Lunch

Restaurang Tusen högst uppe på berget vid stolsliftens topp och med ski-in-ski-out läge ligger spektakulära restaurang Tusen som serverar lyxig hemlagad lunch och fantastiskt fika - tänk hemgjord varm choklad där du kan välja 70% kakaohalt, konditoribakade kanelbullar och semlor och oslagbar atmosfär. Ett roligt utflyktsmål för hela familjen, här brukar vi ta en förmiddagsfika på lördagen innan vi åker hem som avslutning på en härlig vecka.

Mor Britas som är Fjällgårdens (hotellets) restaurang och har stabil hemlagad mat med fokus på husmanskost och stor salladsbuffé samt färskt bröd. Pjäxorna kan man ta av i hallen och får låna tofflor. Lunchen blir en upplevelse i sig och kan med fördel kompletteras med lite häng i loungesofforna efteråt för att smälta maten. 

Grytan, nybyggd stor lokal med solterass ovanför Gästservice, även matsäcksplats på loftet. Rejäl hemlagad mat med fokus på fjällens råvaror, pasta och grytor. Mysigt för lunch, lite tråkigare för middag tyckte vi när vi provade. Högsäsong kan det vara lång väntetid och priserna är rätt höga (men råvarorna av hög kvalitet). Servicen är alltid lite virrig i början av säsongen med ny personal precis till jul och nyårsveckorna, som sedan blivit varm i kläderna i februari-april. 

Vår Lilla Pizzeria - Pizzerian vid lanthandeln - goda, lyxiga pizzor med inslag av fjällens råvaror,och namn efter Ramundbergets backar och även 'Mickelinas '  efterrättspizza! Kan beställas för avhämtning. Many finns i lägenhetspärmen.
 

Middag - finare alternativ

Mor Britas, hotellet Fjällgårdens restaurang, serverar middag varje kväll för sina gäster i form av en trerättersmeny med bordsservering. Till barnen finns en barnrätt uppdukad som buffé med huvudrätt och efterrätt som bara är att gå och ta. Tanken är att de inte ska behöva vänta på att de vuxna äter sin förrätt etc. När barnen är färdiga finns möjlighet att gå ner i källarvåningen där det finns flera olika lekrum och anställd personal som pysslar, ordnar disco mm. Dagens meny brukar anslås i hotellets reception på anslagstavlan. På kvällen brukar restaurangen ha två sittningar, en vid ca 17.30 och en vid 19. Hotellets gäster äter vid första sittningen ifall de inte begärt att få äta senare, men det ska finnas plats på båda sittningarna för andra gäster. På större tillställningar som jul, nyår mm kan det förstås bli fullbokat, så boka i förväg då.

Maten håller hög kvalitet och är hemlagad av fina, ofta lokala råvaror i säsong. På sommaren noterade vi att de hade börjat odla egna kryddväxter, det är en hög ambitionsnivå och det märks. Inte minst baren är en trevlig upplevelse, de har flera riktigt duktiga bartendrar som gör drinkar med fantasi från scratch och mixar egen lag, köper in äkta maraschinobär mm. Varje gång vi varit i baren har det varit inspirerande och trevligt. Se fliken äta-hemma längst ner på sidan för recension av Mor Britas julbord som kan beställas hem till julafton som catering!

Grytan har även middagar men vi tyckte lokalen var lite väl lunchruschbetonad för att vara så mysig till middag och kockarna samt personalen var inte heller riktigt anpassad för den nivå av service man förväntar sig som middagsgäst tyckte vi (men det var i början av säsongen och då är alltid servicen lite sämre). Men för en anspråklös middag funkar det bra, barnen kan leka i lekrum eller se på bio efter maten. 

Restaurang Tusen är en spektakulärt belägen gourmetrestaurang högt uppe på Ramundbergets topp. Vissa kvällar är den öppen för gäster, se veckoprogrammet, gästerna får då åka skoter upp på toppen och körs hem igen. En riktig kvalitetsrestaurang för dem som gillar mat, ganska dyr förstås men också av mycket bra kvalitet. Ett besök blir en upplevelse att ta med sig hem. Vi rekommender att ni är förberedda på att en bokning här dock kan ställas in, dels p.g.a. dåligt väder eller ifall det bara är någon enstaka bokning, vilket kan hända i lågsäsong. En trevlig backup är då att gå till Mor Britas.
PS. Efter coronan har vi inte sett middagar på Tusen, kanske är det slut med dem nu, kolla upp detta!

Restaurang Tusen uppe på bergets topp är en spektakulär byggnad med björkstammar runt om, och en riktig topprestaurang dit man får skjuts med skoter till middagen. 

Restaurang Tusen på 1000 möh