Sommar

Här kommer tips på saker att göra på sommaren i Ramundberget! Se också våra egna favorittips

Vandring
På sommaren är Ramundberget ett vandringsmecka, med stigar som fortsätter där vägen slutar, bland annat mot Helags fjällstation. Det finns flera trevliga dagsturer och kortare vandringar som är fint beskrivna på en karta man kan få på Fjällgården och vi har även en vandringsguide och en karta att låna i stugan, här finns 30 olika s.k. Guldturer beskrivna som är särskilt framtagna för att vara riktigt fina och spännande vandringar. Att bo i lägenhet och göra dagsturer är det bekvämaste och smidigaste sättet att komma ut på, funkar för alla, inklusive familjer med småbarn. Ta med matsäck eller testa att laga mat ute på primuskök med vatten från en fjällbäck. Liften Fjällgårdsbanan går de felsta dagar under sommaren upp på Ramundbergets topp och här börjar flera fina vandringar.

Vandring för barn
Det finns flera bra korta och enkla vandrignar framtagna för små barn som är kul att göra som ett första äventyr. Dessa har benämts KulTurer och finns också beskrivna i guiden som finns i lägenheten. Exempelvis finns en bäverstig i Funäsdalen där det finns en bäverhydda, bävergnagda träd, ett fågeltorn och en rolig äventyrsbana.

I Ramundberget har de gjort en fin Mickelinastig där maskoten Mickelina guidar barnen. Man börjar med att ta liften upp och sedan gå nerför berget, en enkel vandring som vår 4-åring klarade utan problem. Längs vägen finns olika spännande saker, Restaurang Tusen som står mitt uppe på berget, snöfläckar, spång över en myr, träskulpturer, en linbana över en fjällbäck där man själv drar sig fram, Mickelinas gryt (rita en teckning till Mickelina och ta med hit!), ett litet prinsess-slott och ett vackert vattenfall. Att det händer saker längs turen gör mycket för att barnen ska hålla intresset uppe.

Prova-på-turer med guide
I ramundberget är de riktigt bra på att få oerfarna nybörjare att våga prova på olika fjällaktiviteter, flera gånger i veckan finns olika prova-på aktiviteter, bl.a. guidade vandringar och mountainbiketurer. Även Topsport har lättillgängliga, prisvärda aktiviteter som riktar sig till alla är det lätt att prova på. Det finns familjevandringar flera gånger i veckan med guide som får igång familjen, berättar om djur och natur och vandrar en kortare tur. På Topsport i Funäsdalen kan man även hyra den utrustning man behöver, som bärsele för turer, primuskök mm. Även mountainbiketurer, ”indianpaddling" och "riddarcykling" riddarcykling för barnen och andra spännande aktiviteter ordnas regelbundet. 

Våffelstugor
Även om lägenheten är välutrustad med dubbelvåffeljärn så kan det vara mysigt med en fjälltur som ger belöning i form av besök i en riktig våffelstuga! Vet ni varför våfflor förknippas med fjällen? På fäbodarna där djuren var på sommarbete fanns det alltid gott om mjölk och grädde, och de som bodde med djuren under sommaren visste att ta vara på det naturen gav och hade därför även alltid hjortronsylt i en kruka. När det kom besök till fäboden var därför våfflor ett enkelt fika som kunde tillagas med det som fanns tillgängligt. När turister började komma till fjällen under sent 30-tal och tidigt 40-tal blev förstås de frasiga våfflorna gjorda på grädde populära och våffelstugor började anläggas vid lämpliga turistmål. Det duggar idag tätt med våffelstugor nära Ramundberget, många med riktigt gammal historia och på perfekt avstånd för olika dagsturer.

Ramundbergets närmsta våffelstuga ligger 3 km från Fjällgårdsbanans topp och heter Össjöstugan. Hit kan man skida på vintern eller vandra på sommaren. Från Bruksvallana (byn ca 6 km innan Ramundberget) går en väg upp på berget mot deras våffelstuga, Knallen, som har mycket fin utsikt.

En av de mysigaste stugorna är fortfarande en riktig fäbod, i Djupdalsvallen, och ligger perfekt till för en stärkande våffelfika efter att man bestigit Mittåkläppens topp. Denna vandring kan även ett barn på ca 5 år klara av (ifall man inte prompt måste ända upp i alla fall) men har man barn med sig är det bäst att åka bil via Bruksvallarna mot Mittåkläppen och parkera vid Djupdalsvallen för att sedan klättra uppåt. Vill ni göra en längre vandring kan ni börja i Ramundberget och vandra till Djupdalsvallen och tillbaka. Våfflorna här är inte gratis, kostar sina modiga 50 kr, men de görs med äkta grädde och man är är mätt i flera timmar på en enda våffla. 

I Funäsdalen vid fjällmuseet finns en Fornpark som är ett litet Skansen med olika stugor och en gammaldags våffelservering med en trevlig tant som blåser i näverlur för besökarna. Dessa användes förr i tiden för att kalla tillbaka korna från fjället till fäboden och för kommunikation mellan fäbodarna.

Mountainbike/Downhillcykling
Ramundberget med omnejd är superfint för mountainbiking. I en liten guidebok (som finns att låna i lägenheten) har Funäsfjällen samlat de bästa mountainbiketurerna i olika svårighetsgrad. Massor av fina vyer och cykling för alla nivåer. Det finns allt från vackra turer i dalgången på asfalt och grus, och turer uppe på fjället som inte är för branta eller skumpiga till riktigt fartfylld och utmanande cykling. 

Varje år i mitten på juli anordnas Fjällturen, Sveriges vackraste MTB-lopp. Starten går i Funäsdalen och målgången är i Ramundberget. Perfekt att kunna gå hem till lägenheten för en avkopplande bastu efteråt! Det finns turer på alltifrån 9 km (start i Bruksvallarna), 28 km, 58 km och 70 km ulturalopp, så alla i familjen kan delta. Dagen innan ordnas "Barnens Fjälltur" på 1 km där föräldrarna kan heja på och Mickelina räv väntar med present vid mål. Läs mer och anmäl er på fjällturen.se.

Ramundberget är också perfekt för downhillcykling, då det går bra att ta med cykeln på Fjällgårdsbanans lift som startar precis nedanför lägenheten för att sedan svisha utför på en grön flow-trail som är bra för nybörjare, eller på svårare svarta cykelleder. På sommaren har med andra ord lägenheten bike-in bike-out läge mitt i backen!

Aktivitetsprogram 
Ramundberget har för varje år lagt till mer och mer aktiviteter på sitt veckoprogram, framförallt för barnen så nu finns det mycket att välja på. För de mindre barnen händer det något litet nästan varje dag med lekledare och mycket är gratis. Det kan vara en vattenruschkana som rullas ut på slänten, utepyssel med det naturen har att erbjuda, ponnyridning, skattjakt eller barkbåtsrace. Mickelina räv kommer också och leker med barnen då och då. För större barn finns paddlingstur med spänannde tema, Fjällturskolan där barnen får lära sig fjällvana, Karta & Kompass-körtkort, två timmars "vilda äventyr" mm. 

Ridning
Fjällpilens islandshästar finns i Ramundberget och Bruksvallarna och ordnar olika slags ridturer och kanske även läger på sommaren. Det är väldigt lätt att rida på islandshästar där tölten är en snäll gångart som även barn som inte har stor ridvana kan hantera. Boka aktiviteten direkt via dem.

Utflykter
Funäsdalen är ett lämpligt mål för en dagstur, här finns exempelvis Bäverstigen med äventyrsbana för barn, marknad varje onsdag (precis vid bäverstigens början), gondolliften till bergets topp med fin utsikt och servering, samt fjällmuseet. I museet finns ett fint litet rum uppbyggt med lekstuga i form av en fäbod från förr, barnen kan leka att de mjölkar korna mm. Det finns även olika barnaktiviteter på museet. 

Ett annat trevligt utflyktsmål är myskoxarna i Tännäs, se under fliken Göra-vinter för beskrivning av denna aktivitet som fungerar lika bra på sommaren.

Det finns även en meteoritkrater längs vägen söderut som man kan passa på att besöka på vägen till Tännäs.

Är ni intresserade av lokalt hantverk kan man göra en liten hantverkstur och besöka Sedum design, Vävstugan och Fjellost i Bruksvallarna, keramikverkstaden mittemot Fjällmuséet i Funäsdalen samt flera olika hantverksbutiker längs Funäsdalens huvudgata (se mer under fliken handla-lokalt hantverk). På sommaren är det marknad varje onsdag på Risnäset i Funäsdalen (intill Bäverstigen), och även på andra tidpunkter, kika efter annonser i Fjällnytt som finns tillgängligt på mataffärer m.fl. ställen. 

Fjällgårdens pool och bastu
Har ni fått nog av utevistelse eller bara har mer ork kvar efter en utedag så har Fjällgården en trevlig pool med bastu. Här kan man simma och leka, det finns en tid för vuxensim mitt på dagen och från klockan 15 brukar bastun vara på. Det finns både ångbastu och vanlig bastu samt ett litet gym med de vanligaste maskinerna. Här går det även att få massagebehandling om man bokar i förväg. Betala i receptionen på Fjällgården.

Höst i Ramundberget
Hösten är kanske den vackrste tiden i fjällen, är man bara lite varmare klädd och beredd på lite sämre väder ibland kan man få riktigt härliga upplevelser och känna på oändlig frid i nästan tomma fjäll. I september är blåbären mogna och fjällen lyser i klara färger, ta med kameran! Vandring, mountainbiketurer, våffelstugor och flera andra aktiviteter är oftast öppna under hösten, men kontrollera gärna genom att ringa/kontrollera hemsidan för aktiviteten. I början av augusti finns en stor jakt- och friluftsfestival i Bruksvallarna som har många roliga aktiviteter, Bruksvallarna Game Fair.  

På Ramundbergets topp där Mickelinastigen börjar finns snö kvar på sommaren - perfekt för snöbollskrig!

Detta vackra vattenfall längs Mickelinas stig ligger bara 10 min från lägenheten snett uppför skidbacken! På vintern fryser det till ett mäktigt isfall.

Mickelinastigen kan bli ett litet äventyr med matlagningsstopp.

Fantastisk utsikt från Funäsdalsbergets topp

Spännande linbana för barn längs Mickelinastigen.

Den roliga Bäverstigen med äventyrsbana.

Alla får medalj och prova att stå på prispallen efter avslutat lopp! Barnen får även benmassage!

Höstfjällen - perfekta för cykling och vandring i avskildhet.

Ovan: Pumporna som barnen gjort under en av aktiviteterna samt Fatbike till uthyrning vid FJällgården.
Nedan: härligt vintrig promenad på höstlovet.