Sommar
Här kommer tips på saker att göra på sommaren i Ramundberget! Se också våra egna favorittips.
Vandring
På sommaren är Ramundberget ett vandringsmecka, med stigar som fortsätter där vägen slutar, bland annat mot Helags fjällstation. Det finns många härliga dagsturer och kortare vandringar som är fint beskrivna i en liten vandringsguide - 30 olika s.k. Guldturer som är särskilt framtagna för att vara riktigt fina och spännande vandringar. I lägenheten finns den guiden, plus två guideböcker med vandringsturer och en karta att låna. Våra favoritvandringar är Mittåkläppen, Anåfjället, Tvärån, Hällristningarna och Evagraven samt Gruvturen på torsdagar då Bruksvallarnas byalag serverar kolbullar uppe vid gruvstugan (som syns från vårt matsalsfönster). Ett riktigt äventyr och en utmaning är att åka ca 1 h över Flatruet till Kläppens parkering, vandra i några timmar (12 km mestadels uppför) till Helags fjällstation, övernatta där med middag och bastu, för att sen göra Helags toppbestigning nästa morgon efter frukost och vandra hem direkt eller efter ännu en övernattnig. En riktigt häftig upplevelse!
Att bo i lägenhet och göra dagsturer är det bekvämaste och smidigaste sättet att komma ut på naturupplevelser utan att göra komplicerade planeringar och släpa på tält eller mat för flera dagar. Det funkar för alla, inklusive familjer med småbarn. Ta med matsäck eller testa att laga mat ute på primuskök med vatten från en fjällbäck, gå en bit och förundras över hur snabbt utsikten blir riktigt magnifik. Liften Fjällgårdsbanan går de flesta dagar under sommaren upp på Ramundbergets topp och här börjar flera fina vandringar.
Vandring för barn
Det finns flera bra korta och enkla vandrignar framtagna för små barn som är kul att göra som ett första äventyr. Dessa har benämts KulTurer och finns också beskrivna i guiden som finns i lägenheten. Exempelvis finns en bäverstig i Funäsdalen där det finns en bäverhydda, bävergnagda träd, ett fågeltorn och en rolig äventyrsbana.
I Ramundberget har de gjort en fin Mickelinastig med maskoten Mickelina-tema . Man börjar med att ta liften upp och sedan gå nerför berget, en enkel vandring som vår 4-åring klarade utan problem. Längs vägen finns olika spännande saker, Restaurang Tusen som står mitt uppe på berget, snöfläckar, spång över en myr, träskulpturer, en linbana över en fjällbäck där man själv drar sig fram, Mickelinas gryt (rita en teckning till Mickelina och ta med hit!), ett litet prinsess-slott och ett vackert vattenfall. Att det händer saker längs turen gör mycket för att barnen ska hålla intresset uppe.
Prova-på-turer med guide
I ramundberget är de riktigt bra på att få oerfarna nybörjare att våga prova på olika fjällaktiviteter, flera gånger i veckan finns olika prova-på aktiviteter, bl.a. guidade vandringar och mountainbiketurer. Även Topsport har lättillgängliga, prisvärda aktiviteter som riktar sig till alla är det lätt att prova på. Det finns familjevandringar flera gånger i veckan med guide som får igång familjen, berättar om djur och natur och vandrar en kortare tur. På Topsport i Funäsdalen kan man även hyra den utrustning man behöver, som bärsele för turer, primuskök mm. Även mountainbiketurer, ”indianpaddling" och "riddarcykling" för barnen och andra spännande aktiviteter ordnas regelbundet (se veckoprogrammet)
Våffelstugor
Även om lägenheten är välutrustad med två våffeljärn så kan det vara mysigt med en fjälltur som ger belöning i form av besök i en riktig våffelstuga! Vet ni varför våfflor förknippas med fjällen? På fäbodarna där djuren var på sommarbete fanns det alltid gott om mjölk och grädde, och de kvinnor som bodde med djuren under sommaren visste att ta vara på det naturen gav och hade därför även alltid hjortronsylt i en kruka. När det kom besök till fäboden var därför våfflor ett enkelt fika som kunde tillagas med det som fanns tillgängligt. När turister började komma till fjällen under sent 30-tal och tidigt 40-tal blev förstås de frasiga våfflorna gjorda på grädde populära och fäbodar som låg vackert till började servera våfflor till tursiterna. Sedan anlades flera regelrätta våffelstugor, medan vissa, som Djupdalsvallen nedan, fortfarande är fäbodar.
Ramundbergets närmsta våffelstuga ligger 3 km från Fjällgårdsbanans topp och heter Össjöstugan. Hit kan man skida på vintern eller vandra på sommaren. Från Bruksvallana (byn ca 6 km innan Ramundberget) går en väg upp på berget mot deras våffelstuga, Knallen, som har mycket fin utsikt. Den vandringen är en liten lagom utmaning även för mindre barn.
En av de mysigaste stugorna är fortfarande en riktig fäbod, i Djupdalsvallen, och ligger perfekt till för en stärkande våffelfika efter att man bestigit Mittåkläppens topp. Denna vandring kan även ett barn på ca 5 år klara av (ifall man inte prompt måste ända upp i alla fall) men har man barn med sig är det bäst att åka bil via Bruksvallarna mot Mittåkläppen och parkera vid Djupdalsvallen för att sedan klättra uppåt. Vill ni göra en längre vandring kan ni börja i Ramundberget och vandra till Djupdalsvallen och tillbaka. Våfflorna här är inte gratis, men de görs med äkta grädde och man är är mätt i flera timmar på en enda våffla.
I Funäsdalen vid fjällmuseet finns en Fornpark som är ett litet Skansen med olika stugor och en gammaldags våffelservering med en trevlig tant från Bruksvallarna som blåser i näverlur för besökarna. Dessa användes förr i tiden för att kalla tillbaka korna från fjället till fäboden och för kommunikation mellan fäbodarna.
Mountainbike/Downhillcykling
Ramundberget med omnejd är superfint för mountainbiking. I en liten guidebok (som finns att låna i lägenheten) har Funäsfjällen samlat de bästa mountainbiketurerna i olika svårighetsgrad. Massor av fina vyer och cykling för alla nivåer. Det finns allt från vackra turer i dalgången på asfalt och grus, och turer uppe på fjället som inte är för branta eller skumpiga till riktigt fartfylld och utmanande cykling.
Varje år i mitten på juli anordnas Fjällturen, Sveriges vackraste MTB-lopp. Starten går i Funäsdalen och målgången är i Ramundberget. Perfekt att kunna gå hem till lägenheten för en avkopplande bastu efteråt, innan prisutdelning och kvällsaktiviteter tar vid. Det finns turer på alltifrån 9 km (start i Bruksvallarna), 28 km, 58 km och 70 km ulturalopp, så alla i familjen kan delta. Dagen innan har det ibland ordnats "Barnens Fjälltur" där föräldrarna kan heja på och Mickelina räv väntar med present vid mål. Läs mer och anmäl er på fjällturen.se.
Ramundberget är också perfekt för downhillcykling, då det går bra att ta med cykeln på Fjällgårdsbanans lift som startar precis nedanför lägenheten för att sedan svisha utför på en grön flow-trail som är bra för nybörjare, eller på svårare svarta cykelleder. På sommaren har med andra ord lägenheten bike-in bike-out läge mitt i backen!
Aktivitetsprogram
Ramundberget har för varje år lagt till mer och mer aktiviteter på sitt veckoprogram, framförallt för barnen så nu finns det mycket att välja på. För de mindre barnen händer det något litet nästan varje dag med lekledare och mycket är gratis. Det kan vara en vattenruschkana som rullas ut på slänten, utepyssel med det naturen har att erbjuda, ponnyridning, skattjakt eller barkbåtsrace. Mickelina räv kommer också och leker med barnen då och då. För större barn finns paddlingstur med spänannde tema, Fjällturskolan där barnen får lära sig fjällvana, Karta & Kompass-körtkort, två timmars "vilda äventyr" mm. Programmet har varierat år till år, så kontrollera på hemsidan. Ramundberget har även fixat en barnvänlig miljö nere vid liften och framför hotellet med cykel-pumpbana och tricks-park, liten lekpark, studsmatta och diskgolf, medan det finns fikabord för föräldrarna och en soldränkt terass där man kan ta en fika eller öl medan barnen härjar eller man byts av att cykla downhill.
Ridning
Fjällpilens islandshästar finns i Ramundberget och Bruksvallarna och ordnar olika slags ridturer och kanske även läger på sommaren. Det är väldigt lätt att rida på islandshästar där tölten är en snäll gångart som även barn som inte har stor ridvana kan hantera. Boka aktiviteten direkt via dem.
Kanotpaddling
Ett äventyr som passar en solig dag, även för familjer även med små barn. Packa med matsäck och välj kort eller lång tur, boka kanoten via Topsport i Funäsdalen - två vuxna och två barn får plats. Det kostar några hundralappar extra med transport och då kan man parkera bilen vid målgången, få transport till där kanoterna ligger i Flon vid Bruksvallarna och sedan sakta paddla sig fram längs Ljusnans meandrande kringelikrokar, göra strandhugg på sandbankar och bada, fika, och njuta av lugnet. Lämna sedan kanoten vid målgången så tar Topsport hand om att transportera tillbaka den. Ett prisvärt äventyr tyckte vi!
Klättring/Via Ferrata
Klättring finns på många ställen runt Ramundberget, kontrollera turer och tips med Topsport. Via Ferrata är en fast, färdigsäkrad klättringsled upp längs Funäsdalsfjällets branta del nedanför gondolen, som även barn som väger över 40 kg kan klättra med sele som hyrs från Topsport (eller med egen sele om man har). Leden har vajrar och steg i bergväggarna men är bitvis fortfarande utmanande för ovana klättrare. Det finns dock alltid vägar att gå runt som funkar utan att klättra. Ett äventyr, men se till att ha god tid på er så att ni inte missar sista gondolen ner, för man blir svag i knäna av klättringen!
Utflykter
Funäsdalen är ett lämpligt mål för en dagstur, här finns exempelvis Bäverstigen med äventyrsbana för barn, marknad varje onsdag (precis vid bäverstigens början), gondolliften till bergets topp med fin utsikt och servering samt samisk temapark med renar och lassokastning. En regnig dag kan Härjedalens fjällmuseum passa bra, med fina och informativa utställningar. Det finns ett fint litet rum uppbyggt med lekstuga i form av en fäbod från förr, barnen kan leka att de mjölkar korna mm. Det finns även olika barnaktiviteter på museet.
Ett annat trevligt utflyktsmål är myskoxarna i Tännäs, se under fliken Göra-vinter för beskrivning av denna aktivitet som fungerar lika bra på sommaren.
Det finns även en meteoritkrater längs vägen söderut som man kan passa på att besöka på vägen till Tännäs.
Är ni intresserade av lokalt hantverk kan man göra en liten hantverkstur och besöka Sedum design, Vävstugan och Fjellost i Bruksvallarna, keramikverkstaden mittemot Fjällmuséet i Funäsdalen samt flera olika hantverksbutiker längs Funäsdalens huvudgata (se mer under fliken handla-lokalt hantverk). På sommaren är det marknad varje onsdag på Risnäset i Funäsdalen (intill Bäverstigen), och även på andra tidpunkter, kika efter annonser i Fjällnytt som finns tillgängligt på mataffärer m.fl. ställen. Det finns även flera fina inredningsaffärer och sportklädesbutiker i Funäsdalen - tex Trolltrumman, Butik Flava, Sportstugan och Fjälloutlet.
Fjällgårdens pool och bastu
Har ni fått nog av utevistelse eller bara har mer ork kvar efter en utedag så har Fjällgården en trevlig pool med bastu. Här kan man simma och leka, det finns en tid för vuxensim mitt på dagen och från klockan 15 brukar bastun vara på. Det finns både ångbastu och vanlig bastu samt ett litet gym med de vanligaste maskinerna. Här går det även att få massagebehandling om man bokar i förväg. Betala för allting i receptionen på Fjällgården.
Höst i Ramundberget
Hösten är kanske den vackrste tiden i fjällen, är man bara lite varmare klädd och beredd på lite sämre väder ibland kan man få riktigt härliga upplevelser och känna på oändlig frid i nästan tomma fjäll. I september är blåbären mogna och fjällen lyser i klara färger, ta med kameran! Vandring, mountainbiketurer, våffelstugor och flera andra aktiviteter är oftast öppna under hösten, men kontrollera gärna genom att ringa/kontrollera hemsidan för aktiviteten. Ramundberget brukar sluta köra liften för downhillcykling i slutet av augusti. I början av augusti finns en stor jakt- och friluftsfestival i Bruksvallarna som har många roliga aktiviteter, Bruksvallarna Game Fair.
På Ramundbergets topp där Mickelinastigen börjar finns snö kvar på sommaren - perfekt för snöbollskrig!
Detta vackra vattenfall längs Mickelinas stig ligger bara 10 min från lägenheten snett uppför skidbacken! På vintern fryser det till ett mäktigt isfall.
Mickelinastigen kan bli ett litet äventyr med matlagningsstopp.
Fantastisk utsikt från Funäsdalsbergets topp
Spännande linbana för barn längs Mickelinastigen.
Den roliga Bäverstigen med äventyrsbana.
Alla får medalj och prova att stå på prispallen efter avslutat lopp! Barnen får även benmassage!
Höstfjällen - perfekta för cykling och vandring i avskildhet.
Ovan: Pumporna som barnen gjort under en av aktiviteterna samt Fatbike till uthyrning vid FJällgården.
Nedan: härligt vintrig promenad på höstlovet.