VINter

Här ger vi lite tips på vad det finns för aktiviteter för stora och små under vintern. För mer information, se Ramundbergets hemsida. Se också våra personliga tips på favoritaktiviteter.

Utförsåkning
Ramundberget är perfekt för en familj eller vänkrets som är i olika stadier i sin åkning. Nybörjarna har flera lätta och trevliga backar, bra skidskola och rolig lagom brant pulkabacke där man kan åka med barnen. De mindre barnen har ett eget område (LillRamis) där allt sker på deras villkor och inga fartdårar riskerar att störa deras åkning, här finns anställda som hjälper till i liften och håller koll i backen. Snowboardfrälsta har egen park, medelgoda åkare har många bra och även flera mer utmanande backar att åka i och de mer extrema åkarna har gott om pudersnö och avancerad offpiståkning i skogen kring Osthangsliften. Visst, det är inte Alperna, men nysnö brukar det finnas gott om i Ramundberget och de bästa åken blir inte direkt uppåkta då det är rätt få som trängs om pudret. Och  Fantastiska Topsport ordnar massor av aktiviteter, bland annat toppturer, månskensvandring med snöskor och heliskiing! 

Ifall Ramundberget känns för litet för en hel veckas skidåkning kan man köpa liftkort som gäller för hela Funäsfjällen. Funäsdalen är perekt att besöka om ni får en klar och solig dag, då utsikten från toppen av berget är sagolik och det finns trevliga uteserveringar/fikaplatser i solen där. Backarna är vända mer mot söder där och får bättre sol än i Ramundberget (vilket förstås påverkar snökvalitén negativt, man kan inte få allt!). Åker ni mot Funäsdalen från Ramundberget kan ni svänga in direkt vid första skylten för lift och parkera vid Kåvan besökscenter och lunch/café där det finns liftkort också. Här kan man sitta ute i solen med utsikt över barnbacken och här börjar också deras 6-stolsslift. Det finns utöver den en ganska ny gondolbana som är lite av en upplevelse att åka i. Skidsystemet är annars markant mindre än Ramundberget, men man kan kombinera utflykten med annat, se mer under utflykter nedan. Tänndalen, ytterligare en halvtimme bort, har stort utbud av röda men lite kortare backar och ett nytt område som heter "Freeride Paradise". I de mindre områdena Tännäskröket, Messlingen och Kappruet finns mycket lugn stämning och mjuka backar.

Skidskola
Det finns skidskola för alla nivåer, samt privatlektioner och längdskola. Skidskolan för barnen är mycket populär och prisvärd. Bokas billigast på nätet med onlinerabatt.  Barnen kan börja när de fyllt 3 år och föräldrarna är som regel inte med under skidskolan. Därmed får föräldrarna chans till 1,5 timmars gemensam skidåkning! Lärarna är fantastiskt bra med barnen och lyckas göra det skoj med skidåkningen, och även om ditt barn skulle bli ensamt på sin nivå så ställs inte gruppen in, då blir det privatundervisning istället! Lärarna är roliga och pedagogiska och lär snabbt barnen att åka i alla slags liftar på ett säkert sätt, samt svänga och bromsa medan de svårare grupperna övar på mer avancerade saker. Vår dotter lärde sig otroligt snabbt att åka lift, bromsa och svänga med hjälp av skidskolan och kunde sedan åka på de stora backarna med oss. Vi brukar tänka på det då vi ser föräldrar kämpa med att lära barnen själva genom att låta dem åka mellan benen, hålla i staven bredvid eller klänga med dem i liften medans barnen trillar till höger och vänster. Skidskolans princip är att barnen genom smarta knep snabbt lär sig att själva att hålla balansen och att tex åka lift på helt egen hand utan att vuxna ska hålla i dem, vilket vi är övertygade om är det smartaste sättet. 

Pulka, åkning och allmänt skoj på Lill-Ramis
Barnområdet Lill-Ramis för de minsta barnen är väldigt väl uttänkt för att alla ska ha trevlig. Det är personaltätt, hjälp vid både på- och avstigning vid liften, jättesnäll personal som lär sig barnens namn under veckan och peppar dem att lära sig lift och åkning. Maskoten Mickelina hälsar på nästan varje dag och de har många slags pulkor, snowracers och roliga madrasser som man kan åka på. Barn under 3 år som inte betlar för skidskola kan vara på Lill-Ramis och utnyttja liftar och rullband för ett veckopris. Redan när vår Freja testade skidor för första gången vid 2,5 år klarade hon att ta sig upp för LillRamis rullband och nerför den minsta backen själv och tyckte det var jätteroligt. På LillRamis finns även värmestuga med fikaförsäljning och bord för medhavd matsäck samt ett stort lekrum i källaren när barnen behöver en paus i åkningen. Längst ner i området finns också en grillstuga, här kan man passa på att grilla en korv till lunchen, säg till personalen om ni vill ha elden tänd redan innan lunch så går det också bra! 

Längdåkning/turåkning/våffelstugor.
Det finns väldigt många fina längdspår i Ramundberget och bort mot Bruksvallarna. Ett kort elljusspår börjar strax nedanför barnskidområdet LillRamis och är perfekt för en snabb tur i vacker miljö. Flera spännande turer utgår också från Ramundberget eller från fjällets topp dit ni tar er med linbanan. Våffelstugan Össjöstugan är exempelvis ett perfekt mål för en första tur från Ramundbergets topp. Ifall ni vill ha med er fjällpulka är det bra att veta att dessa endast får medföras i Osthangsliften, då ruljansen måste prioriteras på Fjällgårdsbanan. Därifrån får man åka ner förbi restaurang Tusen och upp mot FJällgårdsbanan för att komma upp på spåret mot Össjöstugan. En solig dag kan det bli riktigt trångt här! Matsäck får ätas utomhus eller för 20 kr inomhus i stugan, våfflorna kostar sina modiga 65 kr/st med hjortronsylt, men det är en härlig liten utflykt! FJällpulkor hyrs på Topsport och vår 6-åring fick ledigt plats, och tyckte det var jättemysigt. Ta fårfällen som ligger i dynboxen och bädda i fjällpulkan med. Spåret som leder till Ösjöstugan fortsätter hela vägen till Funäsdalen och passerar då totalt 4 våffelstugor. I pärmen i lägenheten finns en inspirerande artikel om våffelstugorna i närheten.

Skoterutflykter och uthyrning
I Ramundberget finns företaget Puls som hyr ut skotrar och organiserar kortare och längre skoterutflykter. Ett häftigt sätt att uppleva naturen, och varför inte göra utflykten till Myskoxcentrum med skoter, eller testa en utflykt till Helags! Kring Ramundberget finns massor med pistade skoterleder och en park med hopp i Bruksvallarna.  

Utflykter
Kanske vill ni ta en dags paus från skidåkningen och göra en utflykt, då finns det flera roliga utflyktsmål att upptäcka. Funäsdalen med sin gondollift som går upp till en toppstuga med sagolik utsikt och servering är en trevlig utflykt, och här finns flera ställen som serverar god mat. Här finns även ett museum med utställning och en fäbod-lekhörna för barn. Åker man fram och tillbaka till Funäsdalen kan man passa på att göra en liten hantverksrunda och titta på renskinnshantverk i Bruksvallarna, keramik mittemot Fjällmuséet och kika i lite olika hantverksbutiker längs Funäsdalens huvudgata (se mer under handla-lokalt hantverk).

En annan rolig utflykt är Tännäs där det finns ett myskoxcentrum. Besöket går till så att man träffar en guide som visar en liten miniutställning om myskoxar och berättar om dessa fascinerande djur, och efteråt åker man iväg till ett myskoxhägn (kort promenad från parkeringen) där man får se dem. Det var en häftig upplevelse att komma till den snöiga skogen och se myskoxarna komma springande genom skogen med det långa håret böljande (de får mat av guiden så man är garanterad att se dem). Denna utflykt kan göras på en halvdag efter morgonens skidskola om man vill.
 
Fjällgårdens pool och bastu samt lekrum och aktiviteter
Har ni fått nog av utevistelse eller bara har mer ork kvar efter en utedag så har Fjällgården en trevlig pool med bastu mot extra avgift. Det finns både ångbastu och vanlig bastu samt ett litet gym med de vanligaste maskinerna. Här går det även att få massagebehandling om man bokar i förväg. I den stora källaren finns nu ett stort lekrum designat av personerna bakom Junibacken, jättemysigt och fint med personal/aktiviteter på kvällarna. Lekrummet kostar en mindre avgift för dem som inte bor på hotellet. För vuxna finns aktiviteter som vinprovningar i det mysiga källarvalvet inte långt från lekrummen. 

Vacker utsikt under slalomåkningen från Ramundbergets topp mot Skarsfjället, Helagsmassivet och Mittåkläppen.

Redan en tvååring klarar att åka lift, tack vare att LillRamis har ett rullband för de minsta!

På Lill-Ramis kan man ligga på åkmadrassen och åka upp med knappliften, den snälla personalen hjälper en av och på.

Ovan: Utflykt till Funäsdalen - vacker utsikt under skidåkningen samt, trevligt med fika i solen invid barnbacken.

På väg mot Ösjöstugan med hyrd fjällpulka. 

Upplev fjällmiljön från skotern!

Myskoxarna är väl värda ett besök.