Information A - Ö
om saker som är bra att veta om stugans utrustning och service i området!


Denna information återfinns i stugpärmen!

Balkongdörren – går inte i baklås om man stänger den med handtaget när man är ute på balkongen. Däremot går det fortfarande att öppna balkongdörren utifrån om man bara stänger den med handtaget innifrån. För att låsa balkongdörren (vilket förstås är lämpligt om man inte är hemma) gör följande: Vrid låsvredet moturs så långt det går. Dra sedan handtaget uppåt och låt det sedan återgå till horisontellt läge. Vrid därefter låsvredet medurs så långt det går. Dörren är nu låst. För att låsa upp: Vrid låsvredet moturs så långt det går och tryck sedan ned handtaget.

Balkongmöbler – till möblerna finns dynor och filtar i dynboxen, lägg tillbaka dessa här. Ett fårskinn finns också här som är bra till vinterns balkongmys.

Barn – Till barn finns det att låna barnpall (står överst i garderoben längst in i stora sovrummet), sele som kan användas för att åka med små barn nerför backen (finns i hallbänken) samt leksaker, barnböcker och spel i vardagsrumsskåpet. Låna gärna men återlämna i snyggt skick.

Bastun – Sätt på bastun genom att välja värmenivå med vänstra vredet och vrida på högra vredet i 2-4 timmar. Vill ni basta så snart som möjligt så vrid inte på i mer än 4 timmar för då slår ni på timern!
Vill ni sätta på timer så vrid upp högra vredet till fler timmar än 4 – vill ni t.ex. basta om 5 timmar så ställ på 8 så väntar den först 4 timmar och är sedan på i 4 timmar. OBS - ställer ni  timern så se till att barn inte kan komma in i bastun och lägga något brännbart på aggregatet efteråt (många barn gillar att leka 'hus' i bastun och tycker tex att aggregatet är en perfekt säng för gosedjuren...). Stäng av när ni bastat färdigt genom att vrida ner vredet till 0. 

Böcker/tidsskrifter – står i bokhyllan och dessa får ni gärna låna. I ena tidsskriftsamlaren finns broschyrer från området och i pärmen finns inspirerande urklipp om saker att göra i området.

Chromecast - finns och är kopplad till TVn på HDMI 2. Anslut till vårt wifi Kaprifolen C för att börja casta. 

Diskmaskin – Se ovansidan av dörren (öppet läge) för enkla instruktioner. Nedre diskkorgen har en tendens att åka inåt om det står för tunga saker längst ner, detta är inget att göra åt - en inte helt lyckad konstruktion helt enkelt. Vi kommer skaffa en bättre diskmaskin under sommaren 2021. Stäng inte av vattnet till diskmaskinen när ni lämnar lägenheten.

Duschen har barnlås – ta tag i vänstra vredet med vänsterhanden, drag den svarta knappen åt sidan genom att dra bakåt med tummen och vrid vredet samtidigt uppåt. Reglera värmen med högra vredet, vrid nedåt för varmare temperetur, barnlås vid över 38 grader (samma procedur).

DVD/Bluray – Det finns en DVD/Bluray-spelare i lägenheteb. Ett litet blandat utbud av barn/vuxenfilmer och serier finns i lådan under spelaren. 

Etanolspis  - i dessa moderna lägenheter med golvvärme fungerar det inte med vedeldad kamin, därför har vi satt in en skorstensfri etanolspis som skapar mysig stämning utan rök, aska eller vedhantering. Etanol till spisen finns högst upp i städskåpet i stora sovrummet (ska förvaras så att barn inte kommer åt det). Använd metallhaken för att skjuta undan locket i botten av kaminen och fyll på ca 3 dl bränsle. Tänd sedan med cigarettändare. Undvik tändstickor då det flammar till en del då bränslet antänds. Elda inget annat än spisbränsle i etanolkaminen! Låt bränslet brinna ut innan ni skjuter tillbaka locket med metallhaken och lämna haken i, eller ovanpå kaminen. Undvik att kväva elden genom att stänga locket när det fortfarande brinner, då det varma bränslet luktar en del om det kvävs på detta sätt. Vill ni elda mer när brasan håller på att brinna ut så undvik att hälla på mer bränsle medan det brinner, eller att kväva elden och direkt hälla på mer. Låt först brasan brinna ut helt och vänta ca 20 minuter innan ni fyller på mer bränsle och tänder en ny brasa. Detta då den varma behållaren får mycket bränsle att dunsta när man fyller på då den är varm och detta luktar obehagligt.

Fåtöljen - har ett bakåtfällt läge där den även fäller upp ett fotstöd. Aktivera detta läge genom att dra i spaken på höger sida om fåtöljen. För att återgå till normalläge måste man pressa ner fotstödet med fötterna och trycka fast det igen.

Förråd – Det stora låsbara förrådet mittemot ytterdörren har vi upplåtit som skidförråd – nyckeln är densamma som ytterdörrens. Det mindre förrådet som är låst med hänglås använder vi som ägarförråd. Skidförrådet ska rymma skidor och pulkor. På sommaren kan det användas för vandringsstavar, hjälmar, klätterutrustning och bärryggsäckar mm.

Första hjälpen – det finns kylbalsam, aktivt kol (vid förgiftning) samt plåster och bandage och värktabletter i en lite grön korg längst upp i städskåpet. Ramundberget har läkare på plats vissa tider i Gästservicehuset.

Garderober – vi har valt att sätta in extra trådbackar i garderoberna eftersom det ofta upplevs som lite med endast två backar som är standard. Nu finns det plats att hänga skjortor, blusar, kjolar och byxor, men längre klänningar får inte plats. Dessa kan hängas exv. på hängaren bakom dörren i stora sovrummet på en galge, och det går förstås också att ta ut trådbackar från garderoberna, återställ då dessa vid slutstädningen.

Glödlampor, extra batterier och likande finns högst uppe i skåpet ovanför kylen.

Golvvärme – se under termostat

Hallen – är inredd så att det ska gå att förvara skidkläder och pjäxor inomhus smidigt utan att det blir för smutsigt. Ställ gärna blöta/snöiga skor/pjäxor på droppskyddet eller i torkskåpet. Den svarta hallmattan är också bra på att absorbera fukt. Ställ inte blöta skor på svarta mattan som ligger ovanpå ekmöbeln är ni snälla, men torrare skor och pjäxbagar kan stå där. Lägg ej heller alltför blöta mössor/vantar i hyllan, häng hellre upp i torkskåpet. Extra torkställning finns bredvid torkskåpet vid behov. Hjälmar hängs lättast på hjälmkrokarna som sitter på kortsidan av hallmöbeln. 

Handdukar – ingår inte i stughyran ifall ni inte har bokat detta. Finns att köpa på Ica Stigmyrs i Bruksvallarna ifall ni glömt.

Hantverk – I lägenheten finns flera föremål som köpts lokalt direkt av hantverkare eller i lokala hantverksbutiker eftersom vi gärna vill stötta dessa. Köp gärna med dig en egen souvenir! Se lista på separat blad i denna pärm.

Internet – sedan vintern 2016/17 finns nu 100 Mbit/s WiFi i lägenheten via egen fiberanslutning (vilket inte finns i många av de övriga lägenheterna runt om i Ramundberget). Lösenord finns i lägenhetens pärm. 

Kamin – se Etanolkamin

Kaffebryggaren - Det långa svarta plaströret skruvas fast i termoskannan vid bryggning (förhindrar stänk och ser till att kaffet blandas i termosen) och ersätts sedan med den lilla korken när bryggningen är klar. Det sitter en brytare på botten av kaffebryggaren som trycks in av termoskannan – det går med andra ord inte att råka starta kaffebryggningen utan att kannan står på sin plats. Notera att det går att stänga av flödet genom kaffefiltret med reglaget på sidan. Se till att det står i öppet läge då ni startar bryggaren, annars blir det… problem. Stäng av bryggaren när kaffet är färdigt - termosen håller kaffet varmt.

Ladda elbil – det finns laddstolpar nedanför Stjärnliftarna, precis efter Gästservice-huset och även på parkeringen bredvid hotellet. 

Ladda mobiltelefoner mm. – vi har sett till att det finns flera ställen i lägenheten där det är smidigt att ladda sin mobil och annan elektronisk utrustning. På hyllan vid soffan finns en svart förlängningssladd uppdragen som ligger på understa hyllan – här är smidigt att ladda saker som ska ligga lite ur vägen. Vid sängborden i samtliga sovrum ska finnas möjlighet att koppla in en laddare för mobilen. Glöm inte att kontrollera att ni fått med er laddarna vid hemresa!

Läkare – finns på plats i Gästservice-huset på bottenvåningen under begränsade tider.

Laddstationer mobiltelefoner mm. – vi har sett till att det finns flera ställen i lägenheten där det är smidigt att ladda sin mobil och annan elektronisk utrustning. På hyllan vid soffan finns en svart förlängningssladd uppdragen som ligger på understa hyllan – här är smidigt att ladda saker som ska ligga lite ur vägen. Vid sängborden i samtliga sovrum ska finnas möjlighet att koppla in en laddare för mobilen. Glöm inte att kontrollera att ni fått med er laddarna vid hemresa!

Micro – Öppna luckan genom att trycka på knappen längst till höger. Se upp när ni stänger luckan, den kommer längre ut än de flesta andra microvågsugnar och kan smälla till en i ansiktet! Tryck på startknappen en gång för att micron ska köra full effekt i 30 sekunder. Tryck 2 ggr för 1 minut, osv. Stoppknappen är längst till vänster.

Mixer – Mixern funkar för smoothies, iskaffe/chokladmjölk och vissa röror. För en del mindre röror funkar stavmixer med tillhörande kanna bättre. Diska ej mixerns glaskanna i maskin då mekaniken i botten inte tål diskmaskin. Diska istället genom att hälla i vatten och några droppar diskmedel och mixa, skölj ur. Låt torka i torkstället upp och ner.

Motorvärmare – se parkering

Nycklar – 2 nycklar ingår i stughyran. Lås alltid när ni lämnar lägenheten tom. Samma nyckel går till skidförrådet. Glöm inte att lämna tillbaka båda nycklarna vid avresa enligt instruktionerna i mailet, samt att lämna kvar nycklar till motorvärmare och innerdörrar på nyckelkrokarna innanför dörren. Vid borttappad nyckel, eller om ni påbörjat hemresan med nyckel i fickan, ring oss!

Pjäxtork – sitter monterad på väggen till höger om torkskåpet och kan antingen sättas i ON-läge, eller sättas på med timer (då stänger den automatiskt av sig). Bäst resultat får man om samtliga rör är nedstoppade i en sko - om enbart ett par skor torkas är det bra att stoppa ner två rör i varje sko. Tänk på att formgjutna pjäxor skulle kunna deformeras om de torkas för länge och blir för varma.

Playstation – styrs med spelkontrollerna.  Några spel finns i lådan märkt PS2 spel och kontroller till spelen samt ”buzzers” till quiz-spel finns i en låda i TV-bänken.

Parkering – en parkeringsplats med motorvärmare finns till lägenheten – denna finns uppmärkt nedanför trappan. Motorvärmarens nyckel finns i lägenheten, denna ska hänga på kroken precis till höger när man kommer in genom ytterförren. Lämna nyckeln i lägenheten vid avfärd – sätt inte fast den på lägenhetsnyckeln! Har man fler än en bil kan de andra stå gratis nere på Fjällgårdstorget framför stugan märkt gästservice. Ibland har folk fått problem med att andra gäster som hyr av Ramundberget tror att det ingår P-plats till deras lägenhet trots att alla P-platser tillhör vår Brf och är tydligt uppmärkta. De får tydlig information om detta av Gästservice samt på uppsatta skyltar, men det är säkert lockande att inte ta till sig denna information eftersom det är bekvämt med P-plats! Ifall någon har tagit er P-plats är ni i er fulla rätt att be dem flytta bilen omedelbart! Vi har tillverkat en skylt med förtydligande om att P-platsen är förhyrd, fastsatt på en trafikkon som står i skidförrådet, denna kon kan man ställa på P-platsen om man behvöer åka iväg med bilen och är rädd om platsen, då blir detta ännu tydligare. 

Skidförråd – se förråd

Snöskottning – de som hyr lägenheten har själva ansvar för att skotta/sopa bort snö på verandan vid ingångsdörren samt på balkongen (om ni vill). Skottning på andra ytor sköts av Ramundberget. Det finns snöskyffel och sopkvast utanför lägenheten eller i skidförrådet.

Sopsortering – Närmaste container för brännbart (kompost finns tyvärr ej) står längs vägen ner mot Topsport eller upp mot området Gruvgården. Sopsortering finns vid parkeringen som ligger till höger om hotellet sett uppifrån.  Här sorteras metall, glas, papp, tidningar och plast samt insamling för PET och returburkar. 
OBS – ställ inte ut sopor utanför dörren över natten! Det finns vilda djur i området som gärna sliter i soppåsar och sprider ut soporna på natten.  

Spel – hör till när man är i fjällen – i skåpet vid soffan finns kortlekar och andra roliga sällskapspel för både vuxna och barn. Det finns även ett Quiz-spel på Playstation 2 som är ett sällskapsspel och några andra PS2-spel. Hör av er ifall ni råkar få med er spel, böcker, DVD-filmer och sådant hem – ifall vi märker att det försvinner för mycket saker blir vi tvungna att plocka bort sådant och det vore ju tråkigt för alla.

Spis – För att sätta på en större del av plattan på de två plattor som har reglerbar yta – dra upp till 3:an och vrid till lite extra, knappen fjädrar tillbaka och den större zonen är aktiverad, välj sedan effektläge.

Sängar – Sängarna är utrustade med madrasskydd, täcke, kudde och en ullfilt. Det finns några extra kuddar tillgängliga, tillbehör som inte används kan förvaras i lådan under sängen i minsta sovrummet. 

Sängkläder – ingår inte i hyran ifall ni inte har bokat detta. Finns på Ica Stigmyhrs i Bruksvallarna ifall ni har glömt. Vi kan också lösa detta åt er mot avgift ifall ni har glömt, ring oss. 

Städskåp & slutstädning – finns i stora sovrummet. Här finns dammsugare, moppar, rengöringsmedel och trasor mm. Instruktioner för slutstädning finns i pärmen/insidan av skåpet, det är ett relativt grundligt arbete som krävs, avsyning sker ifall slutstädning inte ingår. Nu ingår dock slutstädning för alla som hyr hel vecka under vintersäsongen och sommarens högsäsong (skolloven)! Ni tömmer dock era egna sopor, ställer tillbaka maskiner ni tagit fram och böcker ni lånat mm. i skåp och lådor. Sista kvällsdisken får ni diska över natten och plocka in i skåpen, men vi har sagt att det är OK att lämna diskmaskinen på med frukostdisken. Ofta hinner inte städservice plocka ur detta utan det blir nästa gäst som får göra det, i gengäld kan ni få plocka ur förra gästernas rena frukostdisk, men det tycker de flesta är bättre än att behöva handdiska och torka sin egen under avresedagen! 

Termostat/temperaturreglering – Lägenheten är utrustad med vattenburen golvvärme i samtliga rum och på väggarna sitter display och kontrollenheter. Enheterna i sovrummen är alltid nedsläckta för att inte vara störande, medan de i vardagsrum och badrum alltid är tända och visar temperaturen. Ett tryck på någon av knapparna på enheterna i sovrummen väcker displayen och den visar då nuvarande temperatur. Trycker man igen på någon knapp visar den inställd temperatur och denna kan ändras genom att man fortsätter att trycka på antingen + eller -. Notera att vattenburen golvvärme är trög, så en förändring av temperaturen på kontrollenheten får genomslag först efter 12-24 timmar. Om en lysdiod är tänd på displayen betyder detta att slingan är aktiv och värmer golvet, annars är slingan avstängd.

Toalettpapper och kökspapper – ingår inte i stughyran men kan ibland lämnas kvar av oss eller föregående gäst. Kan köpas på Ramundbergets lanthandel eller Ica Stigmyhrs i Bruksvallarna.

Torrvaror – oljor, kryddor och torrvaror ingår inte i hyran men kan ibland lämnas kvar av oss eller föregående gäst – använd gärna dessa och lämna gärna kvar saker ni inte behöver (som inte har blivit dåliga), men tänk efter så att det inte blir jobbigt för nästa gäst - lämna inte kvar pyttesmå slattar bara för att slippa städa bort dem… Närmaste butik är Ramis lanthandel bakom Lill-Ramis, annars har Ica Stigmyrs i Bruksvallarna ett bra utbud. I Funäsdalen finns stort Coop och Ica. 

Torkskåpet – kan användas för att torka blöta skidkläder och pjäxor, m.m. Tänk på att inte dra på fler timmar än nödvändigt för att få torrt, då det är bullrigt, dåligt för kläderna och torkskåpet drar mycket el vilket är dåligt för miljön. För att få torrt så snabbt som möjligt, proppa inte skåpet fullt utan häng lite luftigt så att luften kan cirkulera. Vrid ur badkläder innan de hängs in i skåpet. Var försiktig om du torkar pjäxor i torsksåpet, då många moderna pjäxor innehåller material som kan deformeras om de blir för varma, i synnerhet pjäxor som har anpassats efter just din fot i butik. Det finns en extra torkställning bakom dörren i största sovrummet.

TV:n - har en fjärrkontroll - ifall ni inte hittar den – kontrollera den infällda lådan i soffbordet. 

Tvätt – På Fjällgården finns tvättmaskin att låna gratis, boka en tid i receptionen. Tvättiden är 2 timmar och man hinner tvätta två snabba tvättar varav den ena hinner torka i torskskåp/tumlare medan den andra kan tas med och hängas i i lägenhetens torkskåp. Underställ och underkläder kan tvättas upp i handfatet och hängas in i torkskåpet. Vi brukar lämna tvättmedel längst upp i städskåpet, låna gärna.

Ugn – se spis.

Våffeljärn - startar så fort ni kopplat i sladden, lampan slocknar när den är tillräckligt varm för att grädda. Öppna järnet, häll i smet och stäng. Lampan lyser upp och slocknar när våfflorna är klara! Vid våffeljärnet finns recept på våfflor och en förlängningssladd ifall ni vill ställa våffeljärnet på köksbordet för att grädda direkt vid bordet. Torka ur järnet med kökspapper, det gör inget om teflonen i järnet ser lite fet ut efteråt. Diska ej med diskmedel och ej under kranen!

Väskor – kan förvaras under sängen i mellan-sovrummet, bakom dörren i stora sovrummet, i skidförrådet eller varför inte i bilen.

Wifi - från vintersäsongen 2016/17 finns 100 Mbit/s WiFi via egen fiberanslutning i lägenheten, gratis. Ring oss om ni får problem, vi kan felsöka detta på distans. Lösenord finns i pärmen.

Nycklar – 2 nycklar ingår i stughyran. Lås alltid när ni lämnar stugan tom. Samma nyckel går till skidförrådet. Nyckelkroken innanför ytterdörren är en bra plats för att hålla ordning på nycklarna! Glöm inte att lämna tillbaka båda nycklarna vid avresa enligt instruktionerna i mailet. Vid borttappad nyckel, eller om ni påbörjat hemresan med nyckel i fickan, ring oss!

Äggkokare – Mät upp vatten i den lilla mätkoppen, på sidan finns markeringar för antal ägg och lös-, medium- eller hårdkokt (detta är dock inte helt exakt, det beror också på äggets storlek och färskhet, och dessutom tar det lite längre att koka här på 700 meter över havet, så ta lite extra vatten). Häll vattnet i metallskålen längst ned. Lägg över den svarta ägghållaren och använd stickan som sitter på denna för att sticka hål i botten på äggen, sätt dem sedan i ägghållaren upp och ned. Sätt på locket, sätt i sladden och slå på knappen längst ner. När äggkokaren börjar surra är äggen färdiga. Stäng av äggkokaren och ta sedan i hela den runda hållaren (dvs både locket och ägghållaren) och lyft försiktigt över detta till diskhon. Ställ ner där och ta bort locket försiktigt (akta varm ånga!). Skölj äggen med kallt vatten en kort stund för att kokprocessen skall avstanna.