Våra bästa tips

Här följer några personliga tips på våra egna favoritaktiviteter sommar som vinter!

Vinterfavoriter

Adrian, som gillar offpiståkning åker gärna i skogen på bägge sidor av Osthangsliften och skråar iväg sydost om liften för att åka nerför ravinen där. Osthangs nya toppturer för offpiståkare rekommenderas också! Ett besök i myskoxhägnet passar perfekt på en vilodag tycker Adrian som gillar djur och tyckte det var en mäktig upplevelse att se de gamla urdjuren komma springandes genom snön.

Flora, som gillar sköna lagom branta backar har röda backen Helags och skogsåkningen runt den som favorit, den utgår också från Osthangsliften och är bred nog för att träna carvingsvängar. Utförsåkningen varvas gärna med längdåkning som utgår nedanför Lill-Ramis vid bron över Ljusnan. En vilodag åker hon gärna till Funäsdalen och Bruksvallarna och tittar på hantverk i butikerna där, eller tar en simtur i poolen.

Freja, 67år, älskar att åka genom Mickelinaskogen eller Mummel och Rabarber-skogen i Osthang och  svisha genom lilla backen vid Ravinen. Paus med fika på restaurang Tusen brukar vara en höjdare sista dagen på veckan. Att åka pulka och madrass på Lill-ramis är också en favorit. Hon är nog en av Mickelinas största fans och deltar gärna i både utförs- och längdrace så länge hon får en rävkram som belöning. Sedan badar hon gärna i fjällgårdens pool, varvat med ångbastu, och leker i det härliga lekrummet.

Vi rekommenderar varmt att barnen går i skidskolan! Lärarna är roliga och pedagogiska och lär snabbt barnen att åka i alla slags liftar på ett säkert sätt, samt svänga och bromsa. Tack vare skidskolan har vi kunnat åka i de stora backarna mycket tidigare med Freja än vad vi trodde var möjligt och hon har så gott som aldrig ramlat i en lift pga de smarta knep de lärde henne. Även som van skidåkare har hon  stor behållning av de svårare grupperna i skidskolan, varje dag har de gjort något kul och lärt sig något nytt. Mån-Fre håller de på i 1,5 h varje dag, antingen för- eller eftermiddag. 

Efter allt sportande gillar vi alla att äta middag någon gång på trevliga restaurangen Mor Britas då Freja kan leka i lekrummet efter att hon ätit av den goda barnbuffén, eller ta en skotertur upp till Restaurang Tusen för en gourmetmiddag, en häftig helhetsupplevelse! 

Sommarfavoriter

Familjens sommarfavorit är att ta en lagom svår tur ute på fjället, exempelvis från Djupdalsvallens våffelservering upp mot Mittåkläppen och stanna vid en fjällbäck för att laga mat ute på Primusköket med vatten från bäcken. Frihetskänslan är enorm och aldrig har mat smakat så gott! En annan favorit är att ta en tur till en våffelstuga, som Össjöstugan, för att belöna sig med härliga fjällvåfflor. En riktig höjdare är också att delta i Fjällturen mountainbikehelg - Freja åkte Mickelinas race på 1 km när hon var nyss fyllda 5 och hade superkul, medan Adrian körde 70 km ultralopp och Flora som testade MTB för första gången tyckte 28 km var lagom och kul distans. En härlig upplevelse för hela familjen!

Adrian, som gillar mountainbikecykling, gillar att det finns massvis med fina cykelstigar som utgår från Ramundberget och att man kan ta med cykeln i linbanan upp för downhillcykling. Se cykelguiden som finns i stugan för förslag på leder i hela området. Sedan är han också svag för blåbärsplockning i början av september!

Flora gillar att blanda vandringar med lättare cykling och paddling på Ljusnan och uppskattar att det är så lätt att hyra kajak eller cykel och att det finns aktiviteter med turledare och familjeaktiviteter till ett överkomligt pris. 

Freja, 6 år, älskar Mickelinastigen som är som ett litet äventyr med olika stopp som Mickelinas gryt där barnen kan lämna teckningar, prinsessans slott som inbjuder till lek och det mäktiga vattenfallet. Hon är helt övertygad om att det är Mickelina själv som gjort hela stigen för att visa henne dessa platser och ha med picknick och äta vid någon av picknickplatserna längs vägen är ett måste!! Bäverstigen i Funäsdalen med äventyrsbanan är också en favorit! Att bestiga Mittåkläppen var en riktig höjdare som gav mersmak och att sova i tält en natt är jättemysigt tycker hon. 

Med farmor och farfar var det roligt att ta en tur med Gondolen till Funäsdalsbergets topp för att beskåda utsikten. De mer våghalsiga kan klättra Via Ferrata-leden upp, en brant men helt säkrad led som till och med barn kan klara av att klättra! En utflyktsdag till Funäsdalen får gärna också inkludera ett besök i Fornminnesparken med gammeldags våffelservering till näverlurens toner.

Föräldratips! När vi hade med barnvakt sist gick vi från lägenheten rakt över berget via Ösjöstugan till Fjällnäs där man kan bo på hotell inkl. spa och gourmetmiddag till ett riktigt bra pris, nästa dag får man med sig lunchpaket på vägen tillbaka över fjället. En tvådagarstur med mycket fjällkänsla kombinerat med tumanhands-date -svårslaget! 

Freja har gått i skidkolan 13 veckor sedan hon var 3 år! 

Myskoxar i hägn på guidad tur i Tännäs.

På Lill-ramis finns roliga madrasser att låna för att vina nerför pulkabacken på! Personalen hjälper sedan till att fästa snöret på knappliften så det är bara att åka uppför!

Aldrig smakar väl enkel mat så gott som lagat ute i det fria på en härlig fjälltur! Mittåkläppen i bakgrunden.

Det kan vara en stor grej även för små barn att få uppleva lugnet på fjället - att bara vara, långt från iPads och leksaker.

Medalj och Mickelina - vad mer behövs för att vilja cykla Fjällturens barnlopp!?