RESA HIT

Renar är en vanlig syn längs Flatruetvägen på sommaren och mellan Sveg och Hede även på vintern. Se upp, kör försiktigt och håll utkik!

Vägarna kan vara riktigt isiga eftersom de inte saltas - dubbdäck är att rekommendera!

Ramundberget ligger faktiskt vid vägs ände, vilket innebär att vägen inte fortsätter efter Ramundbergets hotell Fjällgården och stugbyn. Istället går vandringsstigar/skidturleder vidare mot bland annat Helags fjällstation. Det är inte mycket biltrafik i Ramundberget utom på stugbytardagen då folk lassar ur och i sina väskor. En härligt avkopplande miljö där barnen kan springa runt fritt och leka i snön på vintern och på fjällängarna på sommaren!

Bil: Det beror lite på väglaget om snabbaste bilvägen från Stockhomsområdet går via Bollnäs (kortast) eller om det är bäst att fortsätta på E4 till strax innan Huddiksvall för att sedan svänga av mot Ljusdal (längre sträcka på E4, bra om det är halt/mörkt).  Efter Bollnäs kan man också välja mellan att åka norrut mot Järvsö och Ljusdal, vilket GPSen brukar rekommendera (och som är en OK väg om än lite gropig och smal och kan vara trång på stora skidhelger) eller att åka via Alfta-Edsbyn och sedan ut på E45an mot Sveg (vägen efter Edsbyn är bra kvalitet och ofta tom på bilar, men ganska slingrig). Vi föredrar vägen via Järvsö om det inte är mycket trafik kring sportlov/påskveckor då Edsbyn är bättre. Oavsett vilket hamnar man till slut i Sveg och kör därifrån vidare mot Funäsdalen. Se upp för renar som ofta går längs vägen mellan Sveg och Funäsdalen! Under fliken längs vägen listar vi några trevliga stopp/matpauser längs vägen och tips på hur resan kan bli roligare för stora och små. Från Göteborgsområdet åker man antingen via Norge eller på 45-an via Mora. Detta är en ganska lång väg och meriterar kanske ett övernattningsstopp på uppvägen, eller att man åker i gryningen och äter frukost, lunch och även kanske middag längs vägen.

I Funäsdalen får ni stanna till på Hotell Funäsdalen för att hämta upp er nyckel i receptionen där! Se bokning-nyckelupphämtning för bild på hotellet. Notera att detta ligger ca 30 min körning FÖRE Ramundberget så se till att inte knappa in på GPSen att ni ska ända till Ramundberget för då får ni vända om för att hämta nyckeln!

Väl framme i Ramundberget med nyckeln i hand åker ni uppför backen vid sidan av Topsportbutiken strax innan stolsliften. Ni åker uppför vägen tills ni kommer fram till en triangelformad miljöstation bredvid en större lagerlokal, här svänger ni höger och åker genom en tunnel under backen. Ta sedan lite sats (men ta et försiktigt för folk kan komma gående runt hörnet) för att åka brant uppför hela sista biten till parkeringen högst upp, det ska gå bra att komma upp med vanlig bil men dubbdäck/snökedjor är lämpligt. Lägenheten har en egen uppmärkt P-plats (”Kaprifolen C”) precis till höger om trappan. Där finns uttag för motorvärmare (så ta gärna med motorvärmarkabel!). Det är smart om bilarna ställer lite på snedden på denna parkering så får alla bättre plats. Härifrån bär man väskorna uppför trappan den sista biten till husen i översta längan (detta underlättas om man packat lagom tunga väskor och har lättillgängliga ytterkläder och stabila skor - vi brukar ha broddar att låna i lådan under hallbänken vid behov!). Kaprifolen heter huset som ligger till vänster om man tittar upp från parkeringen och C är lägenheten som ligger på mittenplan längst till vänster Se bild  här nedanför som vi tagit från parkeringen där vi ringat in lägenheten med rött, . Välkomna!

Det är också hyfsat smidigt att åka buss till Ramundberget. Från Stockholmsområdet går bussen Härjedalingen regelbundet, flera gånger i veckan vintertid från Stockholm, Uppsala, Gävle, Bollnäs hela vägen till Ramundberget och stannar precis vid Fjällgården. Sista biten upp får ni bära väskorna då så packa inte för tunga väskor! Det är också smidigt med bussen ifall en del familjemedlemmar bara vill komma upp under några dagar under exv. jul/påsk medan de andra ska vara i lägenheten hela veckan. Bussen är bekväm och billig, kolla in tidtabeller och priser på deras hemsida. Det finns också Fjällexpressen som går från Stockholm-Uppsala-Sala till Ramundberget och faktiskt även från Malmö-Göteborg-Grums till Ramundberget. Många tycker det är snabbare och smidigare att åka buss och fördriva dagen med att äta matsäck, titta på video och slappa än att köra bil. Tidtabellen är inte alltför förskräckande: avresa 05.40 från Malmö, 10.00 från Göteborg och framme i Ramundberget kl 21.00. Från Stockholm åker bussen istället 10.15 och 11.15 från Uppsala och är framme 21.00.  

Det går tyvärr inte att åka tåg eller flyg till Ramundberget, då får man åka till norska Röros och ta buss eller taxi därifrån. 

Här är huset som heter Kaprifolen, med parkeringen nedanför. Pilen till vänster visar skidbacken! Kaprifolen C är lägenheten med balkong som är inringad, ingången på baksidan är i markplan. Till höger ser ni större delen av trappan upp till huset där bagaget måste bäras upp - packa inte för tunga väskor!