LÄNGS VäGEN

Här beskriver vi lämpliga stopp längs bilvägen från Stockholmsområdet upp mot  Ramundberget. Sammanfattning längst ner!

För information om bästa resväg, resor från Malmö/Göteborg samt hur ni hittar fram till lägenheten och andra sätt att resa än med bil - se fliken Resa hit.

Gävle – brukar ju vara ett lite väl tidigt stopp för oss som åker från Märsta men kan vara ett bra middagsstopp på hemvägen. Alldeles nyligen har de byggt en Max-restaurang längs E4an i Gävle, som är rymlig och fräsch. På vägen hem från fjällen en sommar så stannade vi faktiskt i Gävle och bodde på hotell i två nätter med Coop Hotellpremie och passade på att besöka Furuvik under dagen, kan vara ett bra tips på sommaren (hotellet Clarion Winn var jättebra med pool, kvalitetsmat och barnvänligt utan att vara jobbigt för vuxna). 

Hakkegård ligger ca 20 km efter Gävle och är en lite annorlunda vägkrog i ett hus byggt i vikingastil. Detta är nog första stället på väg norrut som ligger nära E4 och serverar frukost, och har en prisvärd och rejäl frukostbuffé med mackor, gröt, yoghurt och flingor, ägg och juice samt kaffe. De har en liten naturstig bredvid krogen för den som behöver sträcka lite extra på benen. Det kan vara smart att starta tidigt och stanna här och äta frukost, annars brukar vi ha med lite frukost i bilen och turas om att köra.

I Tönnebro, ytterligare ca 20 km norr om Hakkegård precis där man svänger av E4 för att fortsätta mot Bollnäs, finns en fin rastplats vid en sjö med stor restaurang och även snabbmat (typ burgare) och bensinmack. Maten har varit lite varierande vid våra olika besök, ibland helt OK gott och ibland inte så imponerande. Det är ett trevligt stopp om man har med picknick, då kan man vara utomhus vid sjön där det finns lekplats och picnicbord, på sommaren är det väldigt fint och även på vintern kan det vara skönt med lite frisk luft om man har en termos med något varmt med sig. Det finns en kort naturstig nära sjön ifall man vill sträcka på benen. Finns många toaletter i huvudbyggnaden och bara några få vid macken.

Bollnäs är ett annat lämpligt stopp som ligger lite mindre än halvvägs från Stockholm till Ramundberget. Det finns en liten Max och en nyöppnad McDonalds nära stora rondellen mitt i Bollnäs. Dessa snabbmatställen kan inte hantera lunch-anstormingen under högsäsongsveckor när så många är på väg till/från fjällen och därför kan väntetiderna och trängseln vara mycket stor, inte minst till toaletterna. Även med förbeställd mat via Max-appen fick vi sitta i vår bil och vänta en timme (!) på vår mat en gång efter nyårsveckan. Det finns ju roligare tidsfördriv. Se nedan för bättre alternativ dessa veckor. Det finns också toalett på Coop i norra Bollnäs ifall kön på Max känns för skräckinjagande. 

Ett fräschare och mindre trångt alternativ i Bollnäs som vi rekommenderar varmt är Lilla K's trädgårdskök som ligger inomhus i Mobackes trädgårdscenter och som man når genom att svänga av innan man når kyrkan i Bollnäs centrum (dvs söder om kyrkan) och åka över järnvägen, bara någon minut avstickare alltså, syns tydligt från vägen. Mysigt och rustikt inrett, med mycket fräsch och helt hemlagad mat med betoning på grönsaker. Detta är bästa alternativet för lunch ifall ni vill ha fräschast och nyttigast möjliga mat, eller vill ha bra utbud av vegetariskt och veganskt. För allergiker är det också bra, eftersom all mat lagas på plats från grunden kan de svara på frågor om ingredienser utan problem. Finns fräscha mackor och soppa, wraps och enchiladas och till maten ingår alltid hembakat bröd med hummus och ordentlig sallad från buffé. En del rätter är rätt dyra men tex en wrap med avokado, morutshummus, cashewnötter och quinoa som kostar 60 kr är väldigt matig och mättande, bröd och sallad till det och man är mätt i många timmar. När vi äter här är vi inte hungriga igen innan Funäsdalen, jämfört med när vi äter på Max och blir hungriga på macka redan i Sveg, så det lite högre priset här betalar sig snabbt. Massor med läckert hembakat fika finns också, och ett plus för den trevliga miljön där man kan titta på växter, fröer och krukor efter maten. TIPS - Det finns två extra toaletter bakom kassan i blomsterhandeln, inkl. en med skötbord och liten barntoalett, ifall toaletterna vid cafét har lång kö. Det finns några sköldpaddor att kika på längre in i trädgårdscentret och kring jul har de en fantastisk amaryllisutställning att beskåda längre in i trädgårdscentret. I Bollnäs lilla centrum som ligger bara någon gata bort från huvudvägen finns en rymlig sushi och wok-restaurang (Esa sushi) samt Roys Grillbar & Café.  

Ifall ni är intresserade av att kombinera uppresan med lite sightseeing och/eller fabriksshopping kan ni göra en avstickare från Bollnäs till Växbo där Växbo lin har sin fabrik och fabriksbutik med stor andrahandssortering och 10% på förstahandssorteringen av sina vackra linneprodukter som vävs på plats. Svensktillverkat av hög kvalitet och så vackert! På sommaren är det ett fint stopp vid floden med trevlig lunchrestaurang.

Längs vägen efter Bollnäs åker man även förbi två av de mest berömda Hälsingegårdarna, Gästgivars, och Träslottet, passa på att besöka dessa världsarv om du kommer under sommaren, här finns café och visningar.

Orbaden är ett jättefint stopp på sommaren, en fin och lång sandig badstrand vackert vid en sjö, inte alls långt från vägen, parkera vid Orbadens korvkiosk. På andra sidan vägen finns en häftig zipline bana samt en rolig hinderbana för barn lagom högt bland träden som inte tar mer än 2 timmar att göra. Jättekul stopp, vår dotter älskade detta. 
 
Järvsö ligger strax efter Bollnäs. Här finns Järvsö créperie. i en liten lokal i Järvsöbacken, hit är det inte så svårt att göra en kort avstickare heller om ni använder GPSen som guidar er rätt och sedan går i backen. De har salta och söta crépes av lokala ekologiska råvaror, fantastiskt goda men inte så mättande att det räcker till lunch tycker vi, mer som lyxigt fikastopp. Ifall ni funderar på att bryta upp resan till fjällen med en övernattning någonstans (då kommer ni fram tidigare nästa dag och hinner kanske åka skidor under eftermiddagen på söndag!) så är Järvsö kanske ett lämpligt ställe. Här finns  även häftiga Järvzoo med svenska rovdjur att titta på, en härligt okommersiell park utan en massa matställen och olika småkrafs som ska säljas på en ru 

Åker ni via Alfta-Edsbyn istället för Järvsö mot Sveg finns Sallys grill i Alfta - ett Ok bra hamburgerställe med även andra grillrätter i trevlig 50-talsmiljö.

Åker ni inte via Bollnäs och Järvsö utan fortsätter på E4 mot Huddiksvall innan ni svänger av mot Ljusdal så finns det ett Max precis där man svänger av E4an. Detta Max är större än i Bollnäs och har rimligare väntetider på maten, även om det också har köer till toaletterna och det inte skadar att förbeställa via appen även här. I övrigt händer det inte mycket på denna vägsträcka innan Ljusdal... denna sträcka är längre än via Bollnäs men är det dåligt väglag kan den vara att föredra. Vi brukar åka denna väg hem för det är bekvämt att åka på E4 när det är mörkt, även om denna del av E4an är dålig 2+1 väg och tenderar att bli trafikstockning vid storhelger.

Ljusdal – här har vi också handlat mat ibland ifall Bollnäs inte känts som ett lämligt stopp, både Coop och Ica har relativt stora butiker här och på sommaren finns det några mindre lekparker att leka i och trevliga pizzerior och grillkök. En bra pizzeria är Stenugnsbageriet Hemmavid, Kläppavägen 12, som även säljer fika. En trevlig bensträckare inkl. lekplats i Ljusdal når man om man åker genom Ljusdal på 84:an och svänger söderut över järnvägsspåren vid rondellen vid Coop, svänger sedan vänster på Södra järnvägsvägen och sedan höger in på Magasinsvägen för att komma fram till Kyrksjön med bryggor, leklplats och fint promenadstråk.

Sveg – här stannar vi ofta och tankar. Det är två timmar kvar till Ramundberget härifrån och har vi kommit iväg sent på morgonen så brukar vi ibland stanna här och äta middag, eller att vi äter lunch i Sveg på hemvägen. Det bästa stället iatt äta varm mat i Sveg tycker vi är Svegskrogen som ligger invid vägen till vänster (när man kommer söderifrån) efter att man svängt av  mot Funäsdalen i Svegs korsning med björnstatyn. Krogen har några prisvärda dagens rätter samt a la carte inkl. pizzor och maten håller en bra standard för att vara vägkrog. Ett minnesvärt och oväntat fiksatopp i Sveg några gator från huvudvägen är retro-filmcaféet Café Cineast. Annars finns det ett relativt dyrt utbud av mackor och liknande inne på OKQ8-macken precis vid korsningen som också har smidiga och lättilgängliga toaletter i anslutning till macken. Det finns även Sibyllakiosk samt Cirkle K mack i Sveg. Både Ica och Coop har större butiker nära korsningen, men vi tycker utbudet är lite dåligt här (särskilt av ekologiska och premiumvaror) och föredrar att handla i Bollnäs eller i Funäsdalen.

Hede är en liten ort mellan Sveg och Funäsdalen, här finns några pizzerior och mindre matställen, det är en dryg timmes körväg kvar till Ramundberget. En gång när vi åkte upp till jul så var det extrem halka på vägen mellan Sveg och Funäsdalen att bilarna kröp fram i 30 km/h och ändå hamnade i diket, så vi bestämde oss för att övernatta i Hede och bodde då på Sonfjällsgården. Det var enkelt men gemytligt, med trevlig ägare och hemlagad mat. (Så halt brukar det inte normalt vara, men ser ni att temperaturen kommer vara kring noll så är det jättebra om ni har dubbdäck eftersom vägarna inte saltas i så långt norrut...) Det finns en jättemysig rastplats vid Ljusnan bara 200 m från vägen alldeles norr om Hede (sväng av norrut vid skylt mot Halvfari kraftverk, finns också en rastplats skylt) - LJusnan är uppdämd här och blir till en liten sjö, det är eftermiddagssol och det finns picknickbord, grillplatser och utedass. På vintern är det fint att sitta och äta lite picknick om det är soligt och man är ordentligt påkädd. På sommaren finns det sandstrand och vägen är precis så långt bort att den inte hörs särskilt mycket.  

Tännäs ligger ca 40 minuter från Ramudberget och ibland stannar vi här på väg hem för att åka några timmar skidor för omväxlings skull även om backen är mycket mindre och inte så varierad åkning. Restaurang Àrran severar god och ganska lyxig mat till rätt höga priser, det är väldigt fint och mysigt inrett och man kan sitta kvar och dricka kaffe och ta det lugnt om man inte vill åka.

Funäsdalen är ju en del av Funäsfjällen-området och är kanske ett utflyktsmål i sig från Ramundberget. Vi brukar stanna här för att handla på uppvägen, det är 30 minuters resa kvar, matkassarna kan klämmas in mellan benen i bilen, frysvaror hinner inte tina (ett knep är att ha dem i takboxen också!) och Ica och Coop i Funäsdalen har ett helt OK utbud av matvaror - bättre än i Sveg tycker vi (Bollnäs har mycket större butiker dock). Läs mer under fliken handla - mat för en genomgång av för och nackdelar med olika ställen att handla mat på. 

Om man vill äta i Funäsdalen på väg upp eller ner finns det flera bra ställen - t.ex.  Thaimat/Sushistället som ligger precis bredvid Coop, fräsch god (men rätt dyr) mat, serveringsrobot och även lite Härjedalsinspirerad thaimat . Någon bra pizzeria har vi tyvärr inte hittat i Funäsdalen (med det var flera år sedan vi slutade leta så de kan ha förbättrats...) åk hellre vidare till Ramundbergets pizzeria om ni vill ha pizza - de har öppet till 21. Loftet Café och Bistro precis vid Ica har fin utsikt och goda hemlagade maträtter med lokala ingredienser som renkött och lokal grilloumi. Vi rekommenderar även Berggatan 8 som ligger med ski-in/outläge i backen med även kan nås med bil (kontrollera öppettider) och serverar prisvärd mat med hög ambitionsnivå. Finmiddag äts bäst på och Eriks kök och bar (Eriksgården fjällhotell) eller familjedrivna Skoogs krog och logi som har mycket lokala råvaror och har fått pris för sin mat flera gånger.

Hembakat fika och tårtor finns på Nya Jonssons konditori & bageri.