Matlagning i lägenheten

Alla är vrålhungriga av att vara ute och sporta hela dagarna, men ingen vill stå och fixa jättemycket med mat och disk. Hur ska man fixa maten under skidsemestern så att det blir gott, mättande och enkelt? Här berättar vi lite om hur vi brukar göra och ger tips baserade på de köksredskap som finns i lägenheten! Mättande frukost, enkla luncher, lyxig afterski och goda middagar. 


Frukost
För att inte behöva släpa på en massa olika slags yoghurtar, mjölk m.m. (och eftersom kylen inte är hur stor som helst) så brukar vi anlägga en lätt diktatorisk stil med frukosten. Alla kan inte få just sin favoritfrukost, då får vi stå och fixa frukost i evigheter istället för att hinna ut i backen. Just på skidsemestrar brukar vi därför alla äta havregrynsgröt med bär eller sylt samt kokt ägg till frukost, en varm och stadig frukost inför en dag i backen. Den som ansvarar för frukosten kan då sätta på en kastrull med gröt till alla, och det finns en smidig äggkokare i köket som kokar 7 ägg åt gången (men då måste alla vilja ha t.ex. mediumkokt ägg). Sedan är det bara att ta fram tallrikar, sätta på kaffe och ta fram juice och sylt. Ibland har vi med frysta bär som vi häller upp i glasburk kvällen innan som får tina i kylen (det finns mindre glasburkar i köket). Gillar ni inte havregrynsgröt, testa davosgröt istället som är en blandning av havregryn och yoghurt med vanilj och frön i som fått stå ihop till en gröt under natten. Det finns några diskade 1-liters yoghurtburkar (typ turkisk yoghurt) i köket i lägenheten som passar bra för att förbereda davosgröt i. Det som är smidigt med den varianten är att man förbereder kväller innan och sedan bara tar fram färdig gröt, bär, honung och kokosflingor och frukosten är färdig.  


Lunch
Eftersom lägenheten ligger mitt i backen är det lätt att glida in här och äta lunch (eller mellanmål för den delen). Visst kan det tyckas ännu lättare att äta på någon av restaurangerna i backen (se mer om det under fliken äta ute), men betänk att det även där tar ett tag att få av sig kläder, stå i kö för att beställa mat, vänta på mat mm. För att inte tala om att behöva turas om att stå i toakön i pjäxor (och pengarna man sparar på en vecka). Vi brukar göra så att vi på kvällen medan vi ändå fixar middag sätter på en stor kastrull med matig lättfixad soppa (se recept nedan) till nästa dags lunch. Därför har vi många stora kastruller i lägenheten så att man kan ha igång flera rätter samtidigt. En av kastrullerna är så stor att den lätt rymmer ca 12 portioner soppa, så kanske är det smart att laga soppa som räcker i två eller tre luncher! Kom bara ihåg att kyla av soppan snabbt efter tillagning för att bevara smak och fräschör, ställ ut på balkongen i någon timme för att kyla av snabbt, (och ställ en klocka för att påminna om att den sedan ska in i kylen så att den inte fryser). 

En annan smart grej är att det finns mackjärn i köket, här kan man snabbt göra varma mackor till soppan så blir det ännu matigare. Är det soligt och fint någon dag så testa att ha med soppa i mattermos och grilla korv vid en av grillstugorna som har tänd eld vid lunchtid, en finns precis bredvid gästservicehuset längst ner i backen, en annan finns nedanför barnområdet Lill-Ramis. Supermysig lunch eller mellanmål. 

Här följer några tips på goda soppor som värmer på skidsemestern och är lätta att laga (dvs. kräver inga långkok, ej för många ingredienser och inga långdragna moment som att rosta saker i ugn innan man gör soppa på dem eller försteka kött). Stavmixer som krävs till zucchinisoppa och cannelinibönsoppa finns i lägenheten. Grönsakshackaren som också finns hackar snabbt och smidigt lök och grönsaker till sopporna.

Linssoppa med kokosmjölk (vegetariskt och vegansk, juliga härliga smaker med kanel, kardemumma och massor med nyttigheter i. Mixa med stavmixer för att få mer kinkiga barn att testa soppan! Vår dotter älskar den. Passar med varm macka till)

Zuccinisoppa med getost (passar också bra med varm macka till, byt zucchini mot broccoli om ni vill, vegetariskt)

Fisksoppa med vitlöksbröd (Fantastiskt god och lyxig soppa, ta med fryst fisk och frysta räkor, potatis morot och fänkål står sig länge. Kolla i receptet hur man enklast fixar snabbt och supergott vitlöksbröd till m.h.a. brödrosten!)

Cannellinibönsoppa med lyxkrutonger (Soppan görs mest på bönor på burk och passar därför att göra mot slutet av veckan. Passa på att göra åt gammalt bröd till krutonger också, detta är en supergod soppa med lyxiga krutonger till. Vegetariskt, enkelt att göra vegan om man väljer bort parmesan)

Fixa egen afterski med frasiga våfflor och irish coffee!
Det bästa med att bo i egen lägenhet är kanske ändå att man kan fixa after-ski med frasiga våfflor och varm choklad eller irish coffee! När våfflorna kostar uppåt 50 kr styck, en kopp varm choklad 40 kr och en irish över 100 kr så kanske man inte unnar sig detta till mellanmål varje dag, men i lägenheten kan man fixa detta till en bråkdel av priset, samtidigt som man turas om att hänga i bastun (där 3-4 pers får plats åt gången...).  

Till lägenheten tar vi alltid med ingredienser till goda fjällvåfflor och vispar ihop en stor laddning våffelsmet som sedan lätt kan stå sig i kylen i upp till tre dagar. Handvisp, vispskålar för smet och grädde (med tillhörande lock för kylförvaring) och dubbelvåffeljärn för snabbare genomströmning av våfflorna finns därför självklart i lägenheten! Vi brukar rigga upp så att våffeljärnet kan stå på matbordet (finns en lämplig förlängningssladd i lådan bredvid våffeljärnet) så att alla kan sitta och ta igen sig efter åkningen medan de gräddas.  

Middag
Vad gäller middagarna försöker vi planera så att det inte ska bli alltför mycket matlagning och tycker då att det kan vara värt att äta samma rätt 2 ggr under veckan för att slippa laga mat varje dag. Ibland tar vi med oss en färdig infryst gryta som får tina långsamt i kylväska på vägen upp. Annars är en favorit att köpa fryst renskav i en affär på vägen och sedan göra en enkel men god renskavsgryta som lätt står sig i kylen i flera dagar.

Andra goda grytor är t.ex.:
Lammgryta med plommon, kanel och ingefära

Asiatisk fiskgryta (som går bra att göra i en stor kastrull istället för wok)

Röd curry som kan anpassas till olika familjemedlemmars behov (tex vegetariskt/kött)

Vi brukar också köpa fryst rödingfilé som säljs lokalt i Ramundberget/Bruksvallarna, den blir fantastiskt god som fisk i ugn med lite örtsalt, peppar, olja och citron på. Superenkelt och snabbt! Till detta kan man göra t.ex. klyftpotatis med vitlökssmör och servera med ärtor, kokt broccoli och en sås som rörs ihop på t.ex. crème fraiche och rom eller crème fraiche, färskost med gräslök och färsk salladslök samt vitlök. Alla dessa tillbehör håller och kan inhandlas på vägen upp, och nästan allt finns även i lanthandeln.

En smidig extrarätt/första-kvällen/sista-kvällen-rätt är denna enkla pasta med broccoli, blåmögelost och bacon. Det som är så smidigt med rätten är att det bara är 5 ingredienser, den går snabbt och enkelt att laga, blir god och festlig ändå och att ingredienserna står sig i kylen i en vecka. Man kan alltså köpa paket med bacon, blåmögelost och pasta på vägen upp, kanske komplettera med broccoli och tomat på plats (eller så kan broccoli stå sig i en vecka i kylen om den varit färsk från början), och sedan ifall det uppstår behov, snabbt svänga ihop denna rätt sista kvällen medan packning pågår. Visar det sig att det blev så mycket gryta över, eller att man väljer att gå ut en kväll så att man inte behöver laga denna rätt så kan mat ta med sig ost, bacon och pasta hem igen och äta hemma! Eventuell broccoli kan man bara slänga med i en av grytorna, eller servera som tillbehör till fisken istället.

Även om det är mysigt att äta i stugan kanske ni ändå vill testa att gå ut någon av kvällarna och äta hotellets trerättersmiddag, eller äta middag uppe på häftiga restaurang Tusen dit man får åka skoter upp! Läs mer om detta under äta-ute.

Ska ni fira födelsedag eller något annat högtidligt? Då är det bra att veta att det finns pajform, tårtform, mindre sockerkaksform, pepparkaksformar och muffinsformar i lägenheten, samt kavel och bakpensel, vispskålar och en liten handhållen visp med små degkrokar. 

Till jul kan man beställa hem av julbordet som serveras på Fjällgårdens restaurang med genuin hemlagad mat för några hundralappar per portion! Detta julbord kan sedan avnjutas i lugn och ro hemma i lägenheten. Vi testade 2015 och det var mycket gott, rejäla portioner och massor av sill, rökt och gravad lax, revbensspjäll, jansson, köttbullar, skinka och korvar. Vi kompletterade med egna grönsaksrätter (t.ex. dessa goda sallader) och egen efterrätt i form av en enkel saffransmousse. Just de gröna rätterna och efterrätterna var det bra att komplettera med eftersom cateringjulbordet var fokuserat på kött och fiskrätterna (d.v.s. nästan inga grönsaker och bara pepparkakor + godis till efterrätt). Kostnaden på 330 kr/portion kunde vi slå ut över 3 måltider (!) som maten räckte till (med våra kompletteringar). Vi åt lunch och middag på julafton och lunch på juldagen av den mat vi fick från cateringen, och bokade sedan in oss på middag på juldagen på Fjällgården som variation (de har ibland även middag på Restaurang Tusen på juldagen). En underbar jul med familjen där matlagningen inte behövde ta för mycket energi! 

Davosgröt till frukost, enkelt, nyttigt och mycket gott!

Förslag på inköpslista

Detta är en kort kom-ihåg-lista på mat och dryck som kan köpas med till veckan. Se under Handla-mat för vad man kan komplettera med lokalt och hur långt man måste åka. ska köpas med:

  • Havregryn till frukostgröt
  • Sylt/frysta bär till gröt
  • Ägg till frukost
  • Juice
  • Kaffe/te till frukost, fika mm
  • Frukt - efterrätt/mellanmål
  • Ingredienser till våffelsmet samt grädde och sylt
  • Mackor som mellanmål/ kvällsmacka? Dvs. bröd, ost, smör, grönsaker mm…
  • Lunch – ingredienser till soppa, mackor i mackjärn, korv och bröd till grillning…
  • Middag – ingredienser till gryta/tillbehör till fisk/pasta mm. Glöm ej tillbehör som sylt till potatis, gelé till grytan, grönsaker till maträtterna och såsen!
  • Lite efterrätt brukar sitta fint efter all utevistelse. Det kan vara trevligt att baka en paj så man slipper göra efterrätt varje kväll, eller köpa med en ask med praliner.
  • Kvällsmys kan vara trevligt, ibland kanske man vill satsa på lite mindre middag och sedan köra tapas med öl eller ostbricka med vin till kvällsumgänget, eller varför inte popcorn och grönsaksstavar till filmen? Varför inte boka en lokal delikatesskorg från Bruksvallarnas rökeri via Fjällservice?   
  • Glöm inte dryck: vin till maten, en öl i bastun, must, glögg, varm choklad, irish coffee eller en whiskey på kvällen kan förhöja semesterkänslan. Närmaste systembolan är i Funäsdalen, så packa med alkohol hemifrån!
  • OBS - Ramundbergets lanthandel har mycket gott stenungsbakat bröd från Klövsjö stenungsbageri - så detta kan man enkelt köpa på plats! 

Italiens cannelinibönsoppa med lyxiga krutonger, parmesan och pinjenötter - gott och mättande för fortsatt energi i backen!

Våfflor med hjortronsylt och glass eller grädde hör till i fjällen.

Asiatisk fiskgryta, gott och lättlagat.

Fjällröding i ugn blir sagolikt gott.

Renskavsgryta med svamp och ädelost till.