Handla mat

lanthandeln i Ramundberget finns ett litet utbud av det nödvändigaste, och Ramundberget har senaste året fokuserat på att bredda utbudet och höja standarden på varorna där. Nu finns färskt  och jättegott stenungsbakat surdegsbröd från Klövsjö bageri, lokala delikatesser och ett riktigt fint ekologiskt utbud av basvaror. De är även ombud för apoteket, men tyvärr inte längre för Systemebolaget - närmaste bolag ligger i Funäsdalen. Det går även att beställa sin mat på lanthandelns hemsida för att vara säker på att det man behöver verkligen finns hemma. Lanthandeln har tidigare varit stängd under sommaren då receptionen på Fjällgården istället har ett litet utbud av varor.

Ica Stigmyrs i Bruksvallarna bara några kilometer bort har ett riktigt bra utbud, här finns de vanligaste kyl- och frysvarorna, liten frukt- och gröntdisk och ganska mycket prylar som handdukar, husgeråd, strumpor, mössor och dylikt som folk kan ha glömt hemma och behöver. En del frysta färdigrätter samt några få sorters färdiga mackor och sallader finns också. Mer ekologiskt än man kan förvänta sig av en såpass liten butik, och även en kyl och frys med lokala delikatesser - röding, ren mm. Vill man köpa något snabblagat finns exempelvis färsk tortellini och färdig tomatsås, färdigmarinerad fryst kyckling, pizzakit, taco-kit, och  fryst lax, röding och annat som är lätt att snabbt stoppa i ugnen.

I Bruksvallarna finns även Bruksvallarnas rökeri med riktigt stor butik där det finns olika lokala delikatesser och den söta lilla byggnaden Fjellost där det säljs äkta färskgjord ost från kor och getter som görs precis där i lokalen. 

I Funäsdalen finns större Coop och Ica, Systembolaget, apotek, läkarmottagning med specialisering på sportrelaterade skador, och andra vanliga butiker. Utbudet på Coop och Ica är bra jämfört med exempelvis i Sveg tycker vi. Här kan man hitta stort utbud av Norrmejeriers mjölkprodukter, lokalt kött och fisk och bättre tunnbröd än längre söderut. Här föredrar vi att handla för hela veckan när vi är på väg upp. 

Bollnäs finns stora Coop och Ica precis längs vägen norr om stan som har bra utbud och i Ljusdal finns också dessa butiker men där måste man svänga av från vägen in i Ljusdal. I Bollnäs kan barnen leka på lekland medan någon handlar (Leklandet Buspalatset ligger längs vägen söder om Bollnäs,och det är lagom stort för 1-2 timmars lek). I Ljusdal kan de leka i en lekpark eller bada på sommaren (se längs vägen). Vi tycker inte det är ett problem att maten skulle hinna bli dålig när man handlar här, inte ens frysvaror brukar ha tinat nämnvärt om man packat dem tillsammans i en påse, annars kan man ha med en kylväska för detta ändamål. Det som kan vara jobbigt är att få in flera extra kassar i den fullpackade bilen, därför är Funäsdalen bättre tycker vi.

Vill ni kan ni också via Fjällservice boka att de handlar mat åt er och packar in detta i kylen innan ni kommer! 

Funderar ni på hur det är bäst att lägga upp maten för en hel fjällvecka? Se tips under fliken Äta-hemma, inkl lokalt inspirerade rätter med renskav och fjällröding.

Ramundbergets lanthandel och Pizzeria.