lokalt hantverk och hantverksbutiker/marknad

Vi försöker stödja lokala hantverkare genom att köpa vissa av de dekorativa inslagen som pryder lägenheten lokalt. Här är några tips på lokala hantverkare ifall ni blir sugna på att köpa med en unik souvenir.

Sedum design – är namnet på en liten hantverksbutik finns längs vägen vid ett privat hus Bruksvallarna (på vänster sida om man åker från Ramundberget mot Funäsdalen). Den drivs av en lokal kvinna som gör garvar själv och gör hantverk främst av fårull och renskinn, hon har bland annat fina pallar, kuddar, juldekorationer och vackra renskinnskransar, som den som vi har hängandes på ytterdörrens insida. Kransarna tål att hänga utomhus också.

Magasinet keramik, mittemot muséet i Funäsdalen, gör fina saker i keramik direkt i butiken. Ljusstaken i form av en kåsa med ett skidkryss på som står på soffbordet är härifrån!

Vävstugan i Bruksvallarna, uppe på höjden om man svänger vänster efter att ha korsat floden vid Ica, har ett stort utbud av tyger och hantverk samt serverar fika och har en krog som heter Brasserie Kerstin. Det mesta som säljs här är inte lokalt producerat utan utvalt med omsorg från olika skandinaviska producenter. 

Turistinformationen i Funäsdalen, i samma hus som muséet, har ett urval av lokalt hantverk. 

Butiken Fjällgren Sita på huvudgatan i Funäsdalen har en del fint hantverk och olika souvenirer, bland annat kökspappershållaren med renen som finns i lägenheten.

Butiken Trolltrumman Ute och Inne i Funäsdalen längs huvudgatan har en hel del fin inredning med fjällinspiration, både lokalt hantverk och från utvalt svenskt och nordiskt hantverk. Den fina löparen på Tv-bänken samt den ovala träskålen är härifrån, liksom Klippanfilten och kudden från Frösö handtryck.

Jillie Deli, på huvudgatan i Funäsdalen har ett litet urval av mat och hantverk med fokus på vilt. Här hittade vi hornen som hänger ovanför kaminen och smideskrokarna vid ytterdörren.

Risnäsets marknad som hålls i Funäsdalen varje onsdag under sommaren kan man fynda hantverk från när och fjärran. Här hittade vi de svarta lyktorna med runda hål.

Ramundberget-kuddarna i soffan och fåtöljen finns att köpa på Topsport eller på Fjällgården.

Ica Stigmyhrs i Bruksvallarna säljer en del fotografier, fotokalendrar från de lokala fotograferna Skarsfjället natur och foto, samt en del andra souvenirer. Här hittade vi glasljusstakarna med renar från finska Muurika. 

Tavlorna vid matplatsen och i sovrummen har vi gjort själva av tyg eller tagit egna bilder, de två tavlorna med djurmotiv är fyndade på loppis.

Ovan: Fin renskinnskrans från Sedum design i Bruksvallarna och ljuslykta i keramik från Magasinet i Funäsdalen.