Bokningsinformation

Huset fotograferat från stolsliften, pisten i förgrunden, huset är ett hack in från backen, pilen visar ytterdörr med skidförråd precis utanför. Bara att spänna på skidorna och glida ut i backen!

Lägenheten bokas genom att ni hör av er till oss på mailadressen kaprifolenc@gmail.com med förfrågningar, efter att vi kommit överrens skickar vi en preliminär bokningsbekräftelse som ni får läsa igenom. Är ni nöjda betalar ni det överrenskomna priset via swish eller banköverföring, varpå vi skickar slutgiltig bokningsbekräftelse och kvitto. Därefter kan ni luta er tillbaka tills det är dags att packa väskorna, köra upp och hämta ut nyckeln enligt den information som ni får i ert bekräftelsemail.

Vi som hyr ut privat månar förstås extra mycket om våra gäster och kommer också finnas tillgängliga per mail/telefon under er vistelse ifall ni har några frågor/funderingar eller kommentarer. Vi kan allt om hur alla maskiner i lägenheten fungerar, vi kan felsöka vårt Wifi hemifrån och vi har kontakter i Ramundberget som kan rycka ut till er vid större problem. Vi strävar efter att erbjuda det bästa, mest välutrustade och trivsammaste boendet i Ramundberget och ge er den bästa servicen!

Information om avbokning
Våra villkor för avbokning är i grunden samma som Ramundbergets – efter att ni bekräftat bokningen med att betala för boendet och fram till 30 dagar innan resan kan ni avboka och återfå 75% av kostnaden. Inom 30 dagar återbetalas inte några pengar, men vi är flexibla med att ändra t.ex. om ni vill överlåta resan på någon annan familj eller hittar några som vill ta över er bokning, vi tar inga avgifter för sådant och vi kommer försöka hjälpa till att hitta nya gäster om ni måste avboka. Hittills har vi aldrig behövt behålla 100% av gästernas pengar utan har alltid lyckats lösa situationen på olika sätt, men det är inget vi kan garantera och vi vill inte att ni ska boka om ni inte känner er säkra på att ni vill åka! När Ramundberget stängde sin verksamhet pga coronaviruset från och med påskveckan 2020 återbetalade vi hela beloppet (det gjorde inte Ramundberget till sina egna gäster ens – de behöll pengarna och erbjöd ”fri ombokning”). Se ”frågor och svar” nedan om avbeställningsskydd.

Var ligger lägenheten?
Kaprifolen C har bästa läget, både mitt i backen precis ovanför sittliften (men ett hack in från den nattligt brummande pistmaskinen som inte hörs här) och även nära till Fjällgårdstorget, Ramundbergets ”centrum” med Gästservice och restaurang. Här kan ni se huset Kaprifolen på en karta över Fjällängen-området på Ramundbergets hemsida, se även vår egen karta på denna sida

Rymlig dubbelsäng i stora sovrummet (180 cm). Sängkläder ingår ej, men ullfiltarna ingår. Det går att möblera om så att en resesäng får plats i stora sovrummet. 

Dubbelsäng 140 cm i sovrum 2 plus 90 cm överslaf. Sängkläder ingår ej.

Sovrum 3 med våningssäng 80 cm. Kudde, täcke och varm ullfilt ingår till varje säng. Det finns också flera extra kuddar. Tänk på de olika sängbredderna när ni tar med lakan!

Juniormadrass 160x70 får bäst plats i minsta sovrummet (sovrum 3) på golvet. På denna bild syns även mörkläggningsgardin och extra vägghängda klädhängare i de två mindre sovrummen. 

Ramundbergets veckoprogram finns anslaget i Gästservice, eller på deras hemsida. Kontakta Ramundberget för att boka aktiviteter, skidksola, liftkort mm.

Bilderna ovan: Bakom huset finns en brant backe som inte är en pist utan har djup snö och björkskog där barnen gärna leker, tex. med spadar och stjärtlappar, bygger snögrottor och snögubbar. Hit kommer inga bilar och ni ser platsen från sovrumsfönstret eller verandan, en perfekt lekplats med mängder med snö! Säg dock till barnen att inte leka i pisterna då de kan bli påkörda av skidåkare eller pistmaskiner.

Balkongen och lägenheten får morgonsol fram till lunchtid. Här kan man njuta av en förmiddagskaffe i solen vid tillfälle. På framsidans veranda (bilden till höger) kan man få sol fram till eftermiddagen under februari-april.

Utsikt från matplatsen mot Ramundbergets "bykärna" samt dalgången mot andra sidan med längdspåren. Soluppgången syns från matplatsen, samt en skymt av sittliften för att inte missa första åken! 

Längspåren på andra sidan om LJusnan med Skarsfjället i fonden. TIll vänster syns pisterna och lägenheten.

Fridfulla och vackra vyer längs Ljusnan i dalgången under längdåkningen eller promenaden. 

Huset till vänster om trappan är Kaprifolen och C är mittenlägenheten till vänster i huskroppen, markerad med röd ruta. Balkong utan insyn, men markplan vid ingången! P-plats med motorvärmare precis nedanför trappan (ni måste dock bära väskorna uppför trappan som syns på bilden ovan). Vid pilen till vänster i bilden går skidbacken ned mot sittliften Fjällgårdsbanan.

Vanliga och viktiga frågor & svar

Ingår det avresestädning? 

Ja, det ingår i alla veckor på vintern. Ifall ni bokar enstaka dagar innan julveckan ingår inte städning, inte heller under sommaren men ni kan alltid boka till det. Priset varierar, men mellan 400 för enstaka dagar och upp till 700 kr för en vecka. Ni tömmer era egna sopor och sätter igång den sista diskmaskinen men måste ej plocka ur den. 

Vad gäller angående avbokningar om Folkhälsomyndigheten t.ex. avråder från resor p.g.a. corona?
Senaste nytt angående julhelgerna från Folkhälsomyndigheten (från DN 8/12): "De som firar jul på annan ort måste undvika möten med andra personer än de som julfirandet sker med, enligt Johan Carlson. Det allra bästa är om svenskarna fortsätter att hålla sig i samma sociala bubbla även under julfirandet. Johan Carlson har däremot förståelse för att många vill träffa nära och kära. Det måste då ske på ett smittsäkert sätt och därför är det extra viktigt att inför julen inte utsätta sig för risk att smittas genom att till exempel gå i butiker.
–Det är ingen formell karantän, men extra försiktighet under tio dagar och längre om det går, säger Johan Carlson. Det är viktigt att såväl människor i riskgrupperna som deras omgivning säkerställer att julfirandet sker på ett säkert sätt. Det handlar om att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd och att stanna hemma vid symtom. Efter dialog med Folkhälsomyndigheten kommer skidorterna att hålla öppet i jul.

Om Ramundberget skulle stänga sin anläggning längre fram under vintern, som de gjorde från och med påskveckan 2020 så återbetalar vi hela beloppet till gästerna. Notera att detta är bättre villkor än vad som gällde om du bokade via Ramundberget 2020 (de behöll pengarna och erbjöd ombokning till nästa säsong). Om Folkhälsomyndigheten endast (som nu) manar till försiktighet men att Ramundberget vidtagit lämpliga åtgärder så anser vi att det går att åka upp med egen bil, bo i egen lägenhet och undvika riskbeteenden – så då godkänner vi inte avbokningar med hänvisning till corona. Inte heller Ramundberget godkänner några anledningar till avbokning inom 30 dagar i sina avbokningsvillkor

Vi kan tyvärr inte heller godkänna att någon i familjen känner sjukdomssymptom som legitim anledning till att få tillbaka pengar vid sen avbokning. Detta är omöjligt för oss att kontrollera och blir i praktiken samma sak som fri avbokning, vilket tyvärr snabbt leder till att folk bokar ”för att ha en bokning” och avbokar om de inte känner för att åka. Vid sjukdomssymptom får man räkna med att delar av familjen kan behöva stanna hemma eller teckna en avbeställningsförsäkring via t.ex. Europeiska om man vill kunna vara säker på att få tillbaka pengarna (se en fråga längre ner om detta). Vi kan inte hantera kontroller av läkarintyg och liknande så det är därför vi hänvisar till avbeställningsförsäkring (precis som Ramundberget gör). Vi tackar er för att ni förstår vår situation – får vi alltför många avbokningar kommer vi tvingas höja priserna.

Är det säkert att bo i lägenheten - tänk om de som bott där innan har varit coronasmittade?
I en DN artikel 5/6 svarade läkaren Anders Johansson på frågan: "Om en coronasjuk person vistats i en bostad, hur länge finns det en smittorisk i den efter att personen åkt därifrån? Vad bör man tänka på när man till exempel städar i bostaden?"

Svaret var: Risken är liten, i början av utbrottet befarades att den kunde vara större. Det har gjorts väldigt mycket smittspårning runt tusentals fall och det har visat sig att risken är mycket liten att ”smittan hänger kvar i luften under lång tid”. Erfarenheten är det inte smittar på det sättet. Däremot kan man smittas om man är nära varandra i samma rum. Och vad gäller virus på föremål och ytor så avtar risken starkt efter enstaka timmar. Viruset är mycket känsligt för vanliga rengöringsmedel och förstås för alla desinfektionsmedel.

Utckeckningen är ju kl 10 och därefter brukar städningen ske så när det är dags för incheckning kl 16 har lägenheten stått tom i flera timmar även om gästerna är back-to-back. Är man orolig ändå rekommenderar vi att ta med lite handsprit och torka av handtag och lampknappar lite extra samt vädrar ut lägenheten lite extra när man kommer. Nyckeluthämtningen sker utan kontakt med andra människor. 

Kan man åka skidor sista dagen efter utcheckningen? 
Ni bestämmer förstås själva när ni åker hem så länge ni checkar ut enligt överrenskommen tid, vilket normalt är kl 10 på morgonen. Vi kan i vissa fall ge er sen utcheckning, hör av er ifall ni vill diskutera detta. Eftersom slutstädning nu ingår är det lätt att hinna med skidåkning sista dagen. Ramundberget har byggt duschar som man kan använda vid Gästservice även efter att man checkat ut för att kunna åka tills liftarna stänger innan man ger sig av hemåt, nyduschad och fräsch. 

Kan man bo två familjer/ fler än 7 pers t.ex. om vissa är barn? 
Vi tror lägenheten är perfekt för två familjer som inte har alltför stora barn. Fyra vuxna kan exempelvis sova i dubbelsängarna, då finns 3 sängplatser för barn kvar och kanske har man barn som är så små att de kan sova två i en 80 eller 90 säng, eller så kan man sova med ett barn i dubbelsängen. Vi har dessutom en extra juniormadrass i lägenheten, den ligger ihoprullad i dammtätt fodral ovanpå gardroberna i stora sovrummet. Ett mindre barn sover bekvämt på denna 70x160 cm madrass. Madrassen får lättast plats i sovrum 3, men även i sovrum 1 (se bild till vänster längre ner). En resesäng får också plats i sovrummen även om det blir lite trångt. Läs mer om sovrumsmöbleringen under fliken lägenheten-inredning och se bilderna här till vänster på sovrummen. Det finns två toaletter och en dusch i lägenheten och vår upplevelse är att det funkar även om man är 7 personer eftersom många väljer att inte duscha på morgonen innan skidåkningen utan vill duscha på eftermiddagen. Då kan man turas om att duscha/basta och göra våfflor till exempel så blir det inte för jobbigt att vänta på sin tur! Vi har speglar i varje sovrum samt i hallen, så totalt 6 speglar, vilket också minskar tiden i badrummen.

Går det att sova i soffan i vardagsrummet?
Sofforna är inte bäddsoffor och vi tror inte de är bekväma att sova på i en hel vecka. Det finns inga madrasskydd, täcken eller kuddar för sofforna och dessutom finns inga mörkläggningsgardiner i vardagsrummet och lampan på balkongen går inte att släcka på natten. Vi rekommenderar därför inte att ni sover i soffan!

Går det bra att ha med hund/katt?
Tyvärr kan vi inte tillåta husdjur då vi har allergiker i familjen. Detta gäller även små, snälla husdjur som inte sitter i soffan o.s.v. 

Hur funkar lägenheten för allergiker?
Vi tror lägenheten är bra för allergiker. Den var nybyggd när vi köpte den och det har aldrig vistats husdjur i lägenheten. Vi använder främst skonsamma och  miljövänliga rengöringsprodukter. Fråga oss gärna om ni har någon specifik allergi. Vi kan dock inte utfärda några garantier vad gäller allergier. 

Hur bokar vi liftkort, skidskola mm. när vi inte hyr via Ramundberget?
Boka bara på deras hemsida via onlinebokningen (som ger onlinerabatt) eller ring dem och boka. Ni hämtar ut era liftkort vid Gästservice precis som vanligt. Att ni bokat lägenheten privat gör ingen skillnad. Givetvis kan ni delta i alla aktiviteter och boka bord på restaurangerna precis som vanliga gäster. Många gäster bokar stugor längre bort från Ramundberget och åker bil dit varje morgon. 

Vad är skillnaden mellan er lägenhet och Ramundbergets lägenheter? 
De nybyggda husen i Fjällängen, d.v.s. de 6 husen till höger på kartan, är exakt likadana, men de översta husen Kaprifolen och Skogsliljan är privatägda, vilket bland annat innebär att de har egen uppmärkt P-plats med motorvärmare samt WiFi och mer personlig möblering. Vi har undern vintern 2017 hyrt ut via Ramundberget och har då följt deras regler för standardmöblering och utrustning av premiumlägenheterna i Fjällängen. Dessutom har vi utrustat lägenheten långt utöver standarden som krävs, exempelvis med extra köksutrustning, extra hallmöbler, avhängningsmöjligheter etc. Vi tror inte ni kommer att sakna något när ni bor hos oss, och gör ni det så ge oss gärna feedback så vi kan förbättra detta till nästa år!

Är det svårt att ta sig från er lägenhet till/från Lill-Ramis eller skidskolorna med barn som inte kan åka i stora backen?
Vi har lämnat en barnsele i lägenheten som ni kan låna (ligger i hallbänken). Med den kan en vuxen åka bakom barnet och hålla emot/bromsa så att farten blir lagom. På så sätt kan ni ta er till skidskolan eller Lill-Ramis på skidor. Hem kan man åka upp med stolsliften och åka nerför en lång blå backe med selen hela vägen till lägenheten, detta klarar de flesta barn, även 2-3-åringar. De flesta vuxna brukar dock underskatta hur snabbt barnen lär sig att åka själva nerför blå backar, särskilt i skidskolan - de är suveräna på att lära barnen att styra och kontrollera farten! Att gå längs vägen/backen samt i trapporna är ett annat alternativ, man får inte åka pulka nerför skidbacken men en vuxen kan dra en pulka längs vägen upp. Man kan förstås också ta bilen fram och tillbaka den lilla biten till Lill-Ramis ifall man t.ex. har flera småbarn som ska dit. Det finns gott om parkering vid liften, Lill-Ramis eller precis vid längdspåren nedanför Lill-Ramis. (Se kartan under fliken Resan-hit för att bilda er en uppfattning om avstånden). Har ni en barnvagn med er kan den med fördel förvaras i er bil nedanför trapporna för att ni ska slipp släpa den upp och nerför trappan. Har ni enbart småbarn och främst vill vara på Lill-Ramis snarare än att utnyttja ski-in-ski-outläget kanske detta ändå inte är bästa lägenheten för er ur den aspekten. 

Hur funkar det med längdåkning? Är ni långt från spåren?
Ramundberget ingår i Nordic Ski Center - Sveriges största system av längdåkningsspår med fantastiska turer, exempelvis mot Mittåkläppen eller Klinken. Man kan även åka upp med en av liftarna och skida bort mot de populära våffelstugorna Ösjöstugan (perfekt lagom lång tur med barn!) eller Knallen och Andersborg. Vi har sätt flera personer åka på längskidor nerför backen och även gå uppför backen med längdskidor, även om vi själva inte är duktiga nog att göra det. Då kan man i princip åka rakt från lägenheten ner mot Ljusnan med skidor, annars kan man bära dem nerför backen och gå uppför i längdpjäxorna, ca 100-150 meter till nedanför Fjällgården där längdspåren börjar. Det är inte långt till fantastisk längdåkning och elljusspår, just möjligheten att kombinera utför med längd är det många uppskattar med Ramundberget!

Vad händer om vi har sönder något?
Hyresgäster kan bli skyldiga att ersätta skador ifall de avsikligt eller genom vårdslöshet gjort väsentlig åverkan på lägenhetens inredning och utrustning på ett sätt som inte kan betraktas som normalt slitage. Lägenheten är inte avsedd för fyllefester och vi ber är ha uppsikt över era barn. Använd vätsketäta madrasskydd som finns i en av garderoberna ifall barnen ofta kissar på sig på natten. Observera att ett krossat vinglas eller mindre olyckor räknas som normalt slitage och är inget som vi kommer debitera er för! Vi är enbart tacksamma om ni meddelar sådant till oss så att vi kan vidta lämpliga åtgärder. Hör av er ifall ni har sönder något, spiller etc. så att vi kan se till att detta tas om hand på ett bra sätt så att nästa gäst inte märker av problemet. Har ni problem med någon av maskinerna som ni misstänker är sönder så hör av er till oss, vi har koll på alla maskinerna i lägenheten och kan hjälpa er över telefon. 

Vad ska man ha med sig för saker och vad finns redan i lägenheten?
Se listan på denna sida till höger vad som finns och vad ni ska medföra. Sängkläder, handdukar, toapapper, tvål och förbrukningsvaror ska gästerna ta med själva. Vi tillhandahåller dock disktabletter och städutrustning.   

Kan man köpa till avbeställningsskydd?
Är ni nervösa över att behöva avboka vid sjukdom och gå miste om ett större belopp? Det går att teckna en s.k. avbeställningsförsärkring via t.ex. ERV – detta är samma försäkring som Ramundberget säljer som tillval till sin bokning (men de har fått ner priset mot vad man som privatperson blir erbjuden verkar det som, dock är det helt och hållet försäkringsbolaget som sköter deras avbokningsärenden och begär in läkarintyg, mm).

ERV försäkrar olika belopp till rätt höga premier och det är gästen själv som måste anmäla skada till ERV, samt bevisa akut sjukdom eller liknande med läkarintyg. ERV räknar privat uthyrning som har en fastställd prislista och riktar sig till allmänheten som att den ger berättigande till deras avbeställningsförsäkring. Eftersom vi har en fastställd prislista anslagen på hemsidan och riktar oss till allmänheten i och med Blocketannonsering så ska deras försäkringar alltså gälla. Fram till i början av november hade ERV helt friskrivit sig från coronarelaterde avbeställningar, men nu tycks de ha uppdaterat villkoren. 

Det är förstås upp till er att teckna en avbeställningsförsäkring om ni vill, men det vi ser är att de flesta väljer att genomföra sin skidresa även om någon i familjen är skadad eller sjuk, så vi råder er att fundera igenom hur ni kommer vilja agera. Har alla ställt in sig på att åka skidor kan det bli svårt att bara stanna hemma en hel vecka även om en person är sjuk/skadad, istället kan den vara med på annat än skidåkning och slappna av i fjällen ändå.  

Är området barnvänligt? Finns det bilar utanför lägenheten?
De översta husen i Fjällängen där lägenheten ligger är de mest barnvänliga, då det går att leka på baksidan av husen i en härligt snöig backe och björkskog som är helt bil- och skidfri. Parkeringen är nerför en trappa och backen är en bit bort, så det är enkelt att säga till barnen att de inte får gå nerför trappan och ut i backen, annars kan de hitta på mycket skoj kring husen. SJälvklart får man ha koll på dem men det är lätt gjort från balkong/veranda/sovrumsfönster.

Ingår parkering? Hur långt måste vi bära väskorna från bilen?
Ja, en egen p-plats med motorvärmare ingår i hyran. Parkeringen är en nivå under lägenheten, så det går inte att köra hela vägen upp till ytterdörren med bil (utom på sommaren med fyrhjulsdrift). Ni måste parkera nedanför husen och bära väskorna uppför en sista trappa och förbi huset, se bild överst på denna sida. Det är inte jättelångt men kan förstås vara jobbigt om väskorna är tunga och trappan hal av snö, ta därför med lämpliga skor/broddar och ytterkläder samt packa lagom tunga väskor. Vi lämnar även broddar i sittmöbelns låda i hallen, som ni gärna kan låna.

Funkar det att åka buss till Ramundberget? Hur får vi då upp väskorna till lägenheten? 
Det är rätt smidigt att åka med Härejdalingen från Stockholm, Uppsala, eller någon av orterna längs vägen, tiderna är bekväma. Läs mer om detta under fliken resan hit, där finns även en karta lägenheten är markerad och mitt på kartan finns en blå bussruta som markerar busstoppet. Även om det inte är mer än 100 meter att gå så är det en delvis brant uppförsbacke och sedan trappor (de måste man ju ändå bära uppför från parkeringen iofs.). Har ni inte mycket packning och t.ex. tänkt hyra skidor, packar i ryggsäckar och andra lättburna väskor och är beredda på "träningspasset" att gå fram och tillbaka några gånger för att få med er skidgrejer, mat för veckan, sängkläder mm. så är det ju görbart. Ett alternativ är om en familj åker bil upp och en annan familj åker buss/ eller mor/farföräldrar som vill hälsa på över jul etc. åker buss och ni kan hämta dem vid busshållplatsen med bilen. 

Går det att dela upp betalningen? Varför betalar man inte först tex 25% av beloppet och sedan hela beloppet närmare inpå?
Vi sköter ju uthyrningen av lägenheten vid sidan av våra heltidsjobb och försöker dra ner på mängden jobb vi måste lägga ner – så anledningen till att vi har valt att be om hela beloppet för att bekräfta bokningen är främst för att det blir ett merarbete att hålla reda på olika inbetalningar, skicka påminnelser, hålla koll på slutbetalningar mm. Det finns också en större risk att folk inte bekräftar sin bokning om de ska betala senare, vilket innebär att vi då måste börja från början att hitta gäster till den veckan. Om ni ska hyra en av de dyrare veckorna och vill dela upp betalningen på två månader går det dock absolut bra, hör av er om det bara så ordnar vi det.

Varför kostar er lägenhet så mycket under nyår, vecka 9 och påsk? Just Stockholmarnas lov är mycket dyrare - det är ju elakt...
Vi följer Ramundbergets prissättning och lägger oss under den (eftersom vi hyr ut privat). De har satt priserna mycket högre just på Stockholmarnas lov och vi håller med om att det är skevt (vi bor också i Stockholmsområdet!).

Vi ser dock också saken från ett annat håll - det är dyrt att bygga lägenheter mitt i en skidbacke och det får inte plats så många, Ramundberget tog ordentligt betalt när de sålde dem. Lägenheten står tom större delen av året och kostar ändå pengar för lån, hyra, el, upprustning etc, pengar vi måste få in under vintersäsongen. Eftersom 95% av alla förfrågningar vi får handlar om Stockholms lovveckor blir det dessa veckor som får ta största delen av kostnaden. Till och med veckorna 2-6 är svåra att få uthyrda, trots att snön är fantastisk, backarna är halvtomma och priset ligger på en bråkdel av högsäsongspriset (- så boka gärna dessa veckor om ni kan!). Sen finns det ju 7 bäddar och per person per natt blir priset fortfarande inte lika högt som hotellboende - dessutom sparar man en del pengar på att ha mitt-i-backen boende och kunna glida in och ta en kaffe/fika/våffla/lunch mm. när man vill - bara en varm choklad kostar ju 45 kr per barn på caféet, våfflor lossar på 60kr/st. Överhuvudtaget gör ju mitt i backen läget just att du får valuta för varje minut av semestern och behöver inte transportera dig eller släpa skidor, pjäxor, barn mm. till backen. Vår 8-åring kunde till och med själv glida ner till skidskolan efter lunch. Medan resten av familjen klär på sig kan den som är först ut till och med hinna med ett åk istället för att stå och vänta. Under lågsäsong då det inte är köer till stolsliften tar ett åk typ 10 minuter från att du står utanför dörren tills att du är tillbaka där igen! Därför är lägenheter som inte ligger mitt i backen, eller ligger en bit bort från Ramundberget  givetvis billigare - leta gärna där om våra priser är för höga för er. Lycka till med att hitta ett boende som passar era behov! Alla förtjänar en härlig semester i snön! :)

Andra frågor och funderingar?
Maila kaprifolenc@gmail.com - vi svarar snabbt och gör vårt allra bästa för att lösa allt på bästa sätt för er!

Ingången till lägenheten via veranda med skidförråd precis intill ytterdörren.