LÄNGS VäGEN

Här beskriver vi lämpliga stopp längs bilvägen från Stockholmsområdet upp mot  Ramundberget. Sammanfattning längst ner!

För information om bästa resväg, resor från Malmö/Göteborg samt hur ni hittar fram till lägenheten och andra sätt att resa än med bil - se fliken Resa hit.

Gävle – brukar ju vara ett lite väl tidigt stopp för oss som åker från Märsta men kan vara ett bra middagsstopp på hemvägen. Alldeles nyligen har de byggt en Max-restaurang längs E4an i Gävle, som är rymlig och fräsch. På vägen hem från fjällen en sommar så stannade vi faktiskt i Gävle och bodde på hotell i två nätter med Coop Hotellpremie och passade på att besöka Furuvik under dagen, kan vara ett bra tips på sommaren (hotellet Clarion Winn var jättebra med pool, kvalitetsmat och barnvänligt utan att vara jobbigt för vuxna). 

Hakkegård ligger ca 20 km efter Gävle och är en lite annorlunda vägkrog i ett hus byggt i vikingastil. Detta är nog första stället på väg norrut som ligger nära E4 och serverar frukost, och har en prisvärd och rejäl frukostbuffé med mackor, gröt, yoghurt och flingor, ägg och juice samt kaffe. De har en liten naturstig bredvid krogen för den som behöver sträcka lite extra på benen. Det kan vara smart att starta tidigt och stanna här och äta frukost, annars brukar vi ha med lite frukost i bilen och turas om att köra.

I Tönnebro, ytterligare ca 20 km norr om Hakkegård precis där man svänger av E4 för att fortsätta mot Bollnäs, finns en fin rastplats vid en sjö med stor restaurang och även snabbmat (typ burgare) och bensinmack. Maten har varit lite varierande vid våra olika besök, ibland helt OK gott och ibland inte så imponerande. Det är ett trevligt stopp om man har med picknick, då kan man vara utomhus vid sjön där det finns lekplats och picnicbord, på sommaren är det väldigt fint och även på vintern kan det vara skönt med lite frisk luft om man har en termos med något varmt med sig. Det finns en kort naturstig nära sjön ifall man vill sträcka på benen. 

Bollnäs är ett annat lämpligt stopp som ligger lite mindre än halvvägs från Stockholm till Ramundberget. Det finns en liten Max och en nyöppnad McDonalds nära stora rondellen mitt i Bollnäs. Dessa snabbmatställen kan inte hantera lunch-anstormingen på söndagar under högsäsongsveckor när så många är på väg till/från fjällen och därför kan väntetiderna och trängseln vara mycket stor, inte minst till toaletterna. Även med förbeställd mat via Max-appen fick vi vänta en timme på vår mat en gång efter nyårsveckan. Det finns toalett på Coop i norra Bollnäs ifall kön på Max känns för skräckinjagande. Ett fräschare och mindre trångt alternativ till Max som vi rekommenderar varmt är Lilla K's trädgårdskök som ligger inomhus i Mobackes trädgårdscenter och som man når genom att svänga av innan man når kyrkan i Bollnäs centrum (dvs söder om kyrkan) och åka över järnvägen, bara någon minut avstickare från vägen alltså, syns tydligt från vägen. Mysigt och rustikt inrett, med mycket fräsch och helt hemlagad mat med betoning på grönsaker. Detta är bästa alternativet för lunch ifall ni vill ha fräschast och nyttigast möjliga mat, eller vill ha bra utbud av vegetariskt och veganskt. För allergiker är det också bra, eftersom all mat lagas på plats från grunden kan de svara på frågor om ingredienser utan problem. Finns fräscha mackor och soppa, wraps och enchiladas och till maten ingår alltid hembakat bröd med hummus och ordentlig sallad. En del rätter är rätt dyra men tex en wrap med avokado, morutshummus, cashewnötter och quinoa som kostar 60 kr är väldigt matig och mättande, bröd och sallad till det och man är mätt i många timmar. När vi äter här är vi inte hungriga igen innan Ramundberget, jämfört med när vi äter på Max och blir hungriga på macka redan i Sveg, så det lite högre priset här betalar sig snabbt. Massor med läckert hembakat fika finns också, och ett plus för den trevliga miljön där man kan titta på växter, fröer och krukor efter maten. TIPS - Det finns två extra toaletter bakom kassan i blomsterhandeln, inkl. en med skötbord och liten barntoalett, ifall toaletterna vid cafét har lång kö.   

Ifall ni är intresserade av att kombinera uppresan med lite sightseeing och/eller fabriksshopping kan ni göra en avstickare från Bollnäs till Växbo där Växbo lin har sin fabrik och fabriksbutik med stor andrahandssortering och 10% på förstahandssorteringen av sina vackra linneprodukter som vävs på plats. Svensktillverkat av hög kvalitet och så vackert! På sommaren är det ett fint stopp vid floden med trevlig lunchrestaurang.

Längs vägen efter Bollnäs åker man även förbi två av de mest berömda Hälsingegårdarna, Gästgivars, och Träslottet, passa på att besöka dessa världsarv om du kommer under sommaren, här finns café och visningar.

Orbaden är ett jättefint stopp på sommaren, en fin och lång sandig badstrand vackert vid en sjö, inte alls långt från vägen, parkera vid Orbadens korvkiosk. På andra sidan vägen finns en häftig zipline bana samt en rolig hinderbana för barn lagom högt bland träden som inte tar mer än 2 timmar att göra. Jättekul stopp, vår dotter älskade detta. 
 
Järvsö ligger strax efter Bollnäs. Här finns Järvsö créperie. På sommaren är de precis nära genomfatsvägen på Stenevägen 12, öppet 1130-1730 alla dagar! På vintern har de en liten lokal i Järvsöbacken, hit är det inte så svårt att göra en avstickare heller om ni använder GPSen som guidar er rätt. De har salta och söta crépes av lokala ekologiska råvaror, fantastiskt goda men inte så mättande att det räcker till lunch tycker vi, mer som lyxigt fikastopp. Ifall ni funderar på att bryta upp resan till fjällen med en övernattning någonstans (då kommer ni fram tidigare nästa dag och hinner kanske åka skidor under eftermiddagen på söndag!) så är Järvsö kanske ett lämpligt ställe. Här finns ju Järvsöbacken och även häftiga Järvzoo med svenska rovdjur att titta på. 

Åker ni via Alfta-Edsbyn istället för Järvsö mot Sveg finns Sallys grill i Alfta - ett Ok bra hamburgerställe med även andra grillrätter i trevlig 50-talsmiljö.

Åker ni inte via Bollnäs och Järvsö utan fortsätter på E4 mot Huddiksvall innan ni svänger av mot Ljusdal så finns det ett Max precis där man svänger av E4an. Detta Max är större än i Bollnäs och har rimligare väntetider på maten, även om det också har köer till toaletterna och det inte skadar att förbeställa via appen även här. I övrigt händer det inte mycket på denna vägsträcka innan Ljusdal... denna sträcka är längre än via Bollnäs men är det dåligt väglag kan den vara att föredra. Vi brukar åka denna väg hem för det är bekvämt att åka på E4 när det är mörkt, även om denna del av E4an är dålig 2+1 väg och tenderar att bli trafikstockning vid storhelger.

Ljusdal – här har vi också handlat mat ibland ifall Bollnäs inte känts som ett lämligt stopp, både Coop och Ica har relativt stora butiker här och på sommaren finns det några mindre lekparker att leka i och trevliga pizzerior och grillkök. Det mest otippade stället i Ljusdal är Pomeranshuset, ett slags orangeri/italienskt kafé, med italiensk kakbuffé och äkta espresso på Långgatan 3, 827 31 Ljusdal. Tyvärr är detta ställe inte öppet på söndagar som är den vanliga bytesdagen då man åker till fjälls och det är främst ett sommarcafé. Kolla hemsidan för öppettider och kontakta dem för att försäkra er om att det stämmer, det drivs av några eldsjälar som älskar italien. En bra pizzeria är Stenugnsbageriet Hemmavid, Kläppavägen 12, öppet till 19. En trevlig bensträckare inkl. lekplats i Ljusdal når man om man åker genom Ljusdal på 84:an och svänger söderut över järnvägsspåren vid rondellen vid Coop, svänger sedan vänster på Södra järnvägsvägen och sedan höger in på Magasinsvägen för att komma fram till Kyrksjön med bryggor, leklplats och fint promenadstråk.

Sveg – här stannar vi ofta och tankar. Det är två timmar kvar till Ramundberget härifrån och har vi kommit iväg sent på morgonen så brukar vi ibland stanna här och äta middag, eller att vi äter lunch i Sveg på hemvägen. Det bästa stället i Sveg tycker vi är Svegskrogen som ligger invid vägen till vänster (när man kommer söderifrån) efter att man svängt av höger mot Funäsdalen i Svegs korsning med björnstatyn. Krogen har några prisvärda dagens rätter samt a la carte inkl. pizzor och maten håller en bra standard för att vara vägkrog. Annars finns det ett fräscht utbud av mackor och liknande inne på OKQ8-macken precis vid korsningen som också har smidiga och lättilgängliga toaletter i anslutning till macken. Det finns även Sibyllakiosk i Sveg. Både Ica och Coop har större butiker nära korsningen, men vi tycker utbudet är lite dåligt här (särskilt av ekologiska och premiumvaror) och föredrar att handla i Bollnäs eller i Funäsdalen.

Hede är en liten ort mellan Sveg och Funäsdalen, här finns några pizzerior och mindre matställen. En gång när vi åkte upp till jul så var det extrem halka på vägen mellan Sveg och Funäsdalen att bilarna kröp fram i 30 km/h och ändå hamnade i diket, så vi bestämde oss för att övernatta i Hede och bodde då på Sonfjällsgården. Det var enkelt men gemytligt, med trevlig ägare och hemlagad mat. (Så halt brukar det inte normalt vara, men ser ni att temperaturen kommer vara kring noll så är det jättebra om ni har dubbdäck eftersom vägarna inte saltas i norrland...) Annars finns en jättemysig rastplats vid en sjö precis bredvid vägen alldeles norr om Hede, kanske inte det man vill ha på vintern om det inte är jättesoligt och man fixat matsäck, men på sommaren är det en hit, det finns grillplatser och flera picknickbord och sandstrand. 

Tännäskröket - en liten mysig skidanläggning nära vägen ca 40 minuter från Ramundberget med jättegod lunch på restaurang Arran (inte jättebra utbud för vegetarianer/veganer dock). Inte dumt att stanna till här på väg hem efter att ha kommit iväg från Ramundberget kl 10 och testa backarna några svängar och äta en stadig lunch. Ett bra sätt att testa ett till skidsystem som kan ingå i liftkortet när ni ändå åker förbi. 

Funäsdalen – mindre en halvtimme från Ramundberget så är Funäsdalen kanske inte ett idealiskt stopp, men på hemvägen kan det vara lämpligt med lunch här. Tyvärr har coronan drabbat byn hårt och flera bra ställen fick stänga, men vi gillar Café loftet med hemlagad mat av lokala råvaror och även den lilla Thaikrogen Pak Meng Thai bredvid Coop är riktigt bra. Mittemot systembolaget finns take away stenungsbakad pizza och hemgjord gelato (!) hos Skarvruets bakficka. Två schyssta bagerier/fik finns nära centrum - Nya Jonssons bageri och Hemma hos Edith men tyvärr är ingen av dem öppna på söndagar så det går inte att köpa med bullar till hemvägen... Vi tycker både Coop och Ica i Funäsdalen har riktigt bra utbud trots att de är rätt små och särskilt av ekologiska varor, här finns även vissa mer lokala produkter (som fjällröding, lokalt renkött, bättre tunnbröd, renkorv mm), jämfört med exv Bollnäs. Handlar man här så hinner garanterat frysvarorna inte tina fram till Ramundberget! Sen finns ju Ica Stigmyhrs i Bruksvallarna endast 8 km från Ramundberget om ni behöver köpa något lite senare under veckan, eller eventuellt även Ramundbergets lanthandel. 

För att sammanfatta - vi som åkt vägen många gånger nu har blivit mest nöjda med upplägget under vintern att: Packa så mycket som möjligt in i bilen kvällen innan,  åka tidigt på söndagen och äta frukost i bilen, stanna första gången i Bollnäs för längre rast och mat på Lilla K, fortsätta via Järvsö (lågsäsong) eller Edsbyn (högsäsong), stanna till och tanka, låna toaletter och fylla på kaffe i Sveg och slutligen handla mat i Funäsdalen. Där äter vi mat eller köper med oss pizza som vi värmer när vi kommit fram till Ramundberget och burit in alla väskor. På hemvägen äter vi oftast lunch i Funäsdalen, Tännäskröket eller Sveg. Sedan fyller vi på med en burgare på Max i Huddiksvall för att köra på E4 när det mörknar eller i Bollnäs om vi tycker det känns ok. Är det högsäsongsvecka undviker vi att åka hemåt direkt kl 10 då det blir för trångt på vägarna utan åker tex skidor i Tännäskröket till kl 15 för att åka hem under lugnare former (men då kommer man hem rätt sent och måndagen därefter kan bli lite tuff förstås). Men omväxling förnöjer - tipsa oss gärna om ert favoritställe!