LÄNGS VäGEN

Här beskriver vi lämpliga stopp längs bilvägen från Stockholmsområdet till Ramundberget.

För information om bästa resväg, resor från Malmö/Göteborg samt hur ni hittar fram till lägenheten och andra sätt att resa än med bil - se fliken Resa hit.

Visst kan det vara bekvämt att stanna och äta på Max i Gävle, Bollnäs eller Huddiksvall (och det är trots allt en äkta norrländsk burgerkedja), men det kan också vara roligt att besöka något mer unikt och lokalt när man ändå måste stanna och rasta. Här följer våra tips på några favoritställen mellan Stockholm och Ramundberget (listade från söder till norr längs vägen). Har du inte mycket tid att lägga på att planera uppresan - läs sammanfattningen längst ner!

Gävle – brukar ju vara ett lite väl tidigt stopp för oss som åker från Märsta men kan vara ett bra middagsstopp på hemvägen. Alldeles nyligen har de byggt en Max-restaurang längs E4an i Gävle, som är rymlig och fräsch. På vägen hem från fjällen en sommar så stannade vi faktiskt i Gävle och bodde på hotell i två nätter med Coop Hotellpremie och passade på att besöka Furuvik under dagen, kan vara ett bra tips på sommaren (hotellet Clarion Winn var jättebra med Pool, kvalitetsmat och barnvänligt utan att vara jobbigt för vuxna). 

Hakkegård ligger ca 20 km efter Gävle och är en lite annorlunda vägkrog i ett hus byggt i vikingastil. Detta är nog första stället på väg norrut som ligger nära E4 och serverar frukost, och har en prisvärd och rejäl frukostbuffé med mackor, gröt, yoghurt och flingor, ägg och juice samt kaffe. De har en liten naturstig bredvid krogen för den som behöver sträcka lite extra på benen. Det kan vara smart att starta tidigt och stanna här och äta frukost, annars brukar vi ha med lite frukost i bilen och turas om att köra.

I Tönnebro, ytterligare ca 20 km norr om Hakkegård precis där man svänger av E4 för att fortsätta mot Bollnäs, finns en fin rastplats vid en sjö med stor restaurang och även snabbmat (typ burgare) och bensinmack. Maten har varit lite varierande vid våra olika besök, ibland helt OK gott och ibland inte så imponerande. Det är ett trevligt stopp om man har med picknick, då kan man vara utomhus vid sjön där det finns lekplats och picnicbord, på sommaren är det väldigt fint och även på vintern kan det vara skönt med lite frisk luft om man har en termos med något varmt med sig. Det finns en kort naturstig nära sjön ifall man vill sträcka på benen. 

Bollnäs är ett annat lämpligt stopp som ligger lite mindre än halvvägs från Stockholm till Ramundberget. Mindre barn kan tycka att den långa bilresan är helt olidlig, men i Bollnäs finns ett mindre lekland inomhus, Buspalatset, precis intill vägen. Det kan vara en jättebra idé att stanna till här så att de får springa av sig i en timme och sedan somnar i bilen. Under tiden kan en vuxen ha tid att åka och storhandla mat för hela fjällveckan (eller för nästa vecka på vägen hem) på stora Ica eller Coop som båda ligger längs vägen norr om Bollnäs centrum och har riktigt bra utbud (se annars under fliken handla-mat för mer om matbutiker). Precis i närheten av Buspalatset finns också den stora inredningsbutiken Björkmans som ägs av Svenska Hem, och har mysig inredning med mycket fokus på fjällkänsla, (här köpte vi de robusta våningssängarna som finns i lägenheten). Leklandet har mat och fika av traditionell leklandstyp och stänger vid kl 17 eller 18, kolla hemsidan. Det finns en Sibyllakiosk precis bredvid, och Max ligger längre norrut vid stora rondellen mitt i Bollnäs. Detta Max är lite för litet för att kunna hantera lunch-anstormingen på söndagar när så många är på väg till/från fjällen och därför kan väntetiderna och trängseln vara mycket stor, inte minst till toaletterna. Med Max-appen kan man förbeställa mat, vilket kan vara en bra idé, eller så kan man satsa på att vara här innan 12 eller efter 14. Det finns toalett på Coop också ifall kön på Max känns för skräckinjagande.

Ett fräschare och mindre trångt alternativ till Max som vi rekommenderar varmt är Lilla K's trädgårdskök som ligger inomhus i Mobackes trädgårdscenter och som man når genom att svänga av innan man når kyrkan i Bollnäs centrum (dvs söder om kyrkan) och åka över järnvägen, bara någon minut avstickare från vägen alltså. Mysigt och rustikt inrett, med mycket fräsch och helt hemlagad mat med betoning på grönsaker. Detta är bästa alternativet för lunch ifall ni vill ha fräschast och nyttigast möjliga mat, eller vill ha bra utbud av vegetariskt och veganskt. För allergiker är det också bra, eftersom all mat lagas på plats från grunden kan de svara på frågor om ingredienser utan problem. Finns fräscha mackor och soppa, wraps och enchiladas och till maten ingår alltid hembakat bröd med hummus och ordentlig sallad. En del rätter är rätt dyra men tex en wrap med avokado, morutshummus, cashewnötter och quinoa som kostar 60 kr är väldigt matig och mättande, bröd och sallad till det och man är mätt i många timmar. När vi äter här är vi inte hungriga igen innan Ramundberget, jämfört med när vi äter på Max och blir hungriga på macka redan i Sveg, så det lite högre priset här betalar sig snabbt. Massor med läckert hembakat fika finns också, och ett plus för den trevliga miljön där man kan titta på växter, fröer och krukor efter maten. TIPS - Det finns två extra toaletter bakom kassan i blomsterhandeln, inkl. en med skötbord och liten barntoalett, ifall toaletterna vid cafét har lång kö.   

Ifall ni är intresserade av att kombinera uppresan med lite sightseeing och/eller fabriksshopping kan ni göra en avstickare från Bollnäs till Växbo där Växbo lin har sin fabrik och fabriksbutik med stor andrahandssortering och 10% på förstahandssorteringen av sina vackra linneprodukter som vävs på plats. Svensktillverkat av hög kvalitet och så vackert! På sommaren är det ett fint stopp vid floden med trevlig lunchrestaurang.

Längs vägen efter Bollnäs åker man även förbi två av de mest berömda Hälsingegårdarna, Gästgivars, och Träslottet, passa på att besöka dessa världsarv om du kommer under sommaren, här finns café och visningar.

Orbaden är ett jättefint stopp på sommaren, en fin jättestor sandig badstrand vackert vid en sjö, inte alls långt från vägen, parkera vid Orbadens korvkiosk. Här finns även en häftig zipline bana samt en rolig hinderbana för barn lagom högt bland träden som inte tar mer än 2 timmar att göra. Jättekul stopp, vår dotter älskade detta. 
 
Järvsö ligger strax efter Bollnäs. Här finns Järvsö créperie. På sommaren är de precis nära genomfatsvägen på Stenevägen 12, öppet 1130-1730 alla dagar! På vintern har de en liten lokal i Järvsöbacken, hit är det inte så svårt att göra en avstickare heller om ni använder GPSen som guidar er rätt. De har salta och söta crépes av lokala ekologiska råvaror, fantastiskt goda men inte så mättande att det räcker till lunch tycker vi, mer som lyxigt fikastopp. Ifall ni funderar på att bryta upp resan till fjällen med en övernattning någonstans (då kommer ni fram tidigare nästa dag och hinner kanske åka skidor under eftermiddagen på söndag!) så är Järvsö kanske ett lämpligt ställe. Här finns ju Järvsöbacken och även häftiga Järvzoo med svenska rovdjur att titta på. 

Åker ni via Alfta-Edsbyn istället för Järvsö mot Sveg finns Sallys grill i Alfta - ett Ok bra hamburgerställe med även andra grillrätter i trevlig 50-talsmiljö.

Åker ni inte via Bollnäs och Järvsö utan fortsätter på E4 mot Huddiksvall innan ni svänger av mot Ljusdal så finns det ett Max precis där man svänger av E4an. Detta Max är större än i Bollnäs och har rimligare väntetider på maten, även om det också har köer till toaletterna och det inte skadar att förbeställa via appen även här. I övrigt händer det inte mycket på denna vägsträcka innan Ljusdal... denna sträcka är längre än via Bollnäs men är det dåligt väglag kan den vara att föredra. Vi brukar åka denna väg hem för det är bekvämt att åka på E4 när det är mörkt, även om denna del av E4an är dålig 2+1 väg och tenderar att bli trafikstockning vid storhelger.

Ljusdal – här har vi också handlat mat ibland ifall Bollnäs inte känts som ett lämligt stopp, både Coop och Ica har relativt stora butiker här och på sommaren finns det några mindre lekparker att leka i och trevliga pizzerior och grillkök. Det mest otippade stället i Ljusdal är Pomeranshuset, ett slags orangeri/italienskt kafé, med italiensk kakbuffé och äkta espresso på Långgatan 3, 827 31 Ljusdal. Tyvärr är detta ställe inte öppet på söndagar som är den vanliga bytesdagen då man åker till fjälls och det är främst ett sommarcafé. Kolla hemsidan för öppettider och kontakta dem för att försäkra er om att det stämmer, det drivs av några eldsjälar som älskar italien. En bra pizzeria är Stenugnsbageriet Hemmavid, Kläppavägen 12, öppet till 19. En trevlig bensträckare inkl. lekplats i Ljusdal når man om man åker genom Ljusdal på 84:an och svänger söderut över järnvägsspåren vid rondellen vid Coop, svänger sedan vänster på Södra järnvägsvägen och sedan höger in på Magasinsvägen för att komma fram till Kyrksjön med bryggor, leklplats och fint promenadstråk.

Sveg – här stannar vi ofta och tankar. Det är två timmar kvar till Ramundberget härifrån och har vi kommit iväg sent på morgonen så brukar vi ibland stanna här och äta middag, eller att vi äter lunch i Sveg på hemvägen. Det bästa stället i Sveg tycker vi är Svegskrogen som ligger invid vägen till vänster (när man kommer söderifrån) efter att man svängt av höger mot Funäsdalen i Svegs korsning med björnstatyn. Krogen har några prisvärda dagens rätter samt a la carte inkl. pizzor och maten håller en bra standard för att vara vägkrog. Annars finns det ett fräscht utbud av mackor och liknande inne på OKQ8-macken precis vid korsningen som också har smidiga och lättilgängliga toaletter i anslutning till macken. Det finns även Sibyllakiosk i Sveg. Både Ica och Coop har större butiker nära korsningen, men vi tycker utbudet är lite dåligt här (särskilt av ekologiska/premiumvaror  och föredrar att handla i Bollnäs eller i Funäsdalen.

Hede är en liten ort mellan Sveg och Funäsdalen, här finns några pizzerior och mindre matställen. En gång när vi åkte upp till jul så var det extrem halka på vägen mellan Sveg och Funäsdalen att bilarna kröp fram i 30 km/h och ändå hamnade i diket, så vi bestämde oss för att övernatta i Hede och bodde då på Sonfjällsgården. Det var enkelt men gemytligt, med trevlig ägare och hemlagad mat. (Så halt brukar det inte normalt vara, men ser ni att temperaturen kommer vara kring noll så är det jättebra om ni har dubbdäck eftersom vägarna inte saltas i norrland...) Annars finns en jättemysig rastplats vid en sjö precis bredvid vägen alldeles norr om Hede, kanske inte det man vill ha på vintern om det inte är jättesoligt och man fixat matsäck, men på sommaren är det en hit, det finns grillplatser och flera picknickbord och sandstrand. 

Funäsdalen – mindre en halvtimme från Ramundberget så är Funäsdalen kanske inte ett idealiskt stopp, men det har blivit så att vi stannat här ändå ibland, kanske är vi ganska sena och inser att det är bekvämast att äta middag strax innan vi kommit fram. Likaså kan man känna att ifall det tagit hela morgonen att packa ihop och slutstäda på hemresedagen (eller om man åkt skidor) så vill man gärna komma iväg i alla fall en liten bit innan man tar lunch och då kan Funäsdalen passa bra. Vill man lyxa så stannar man på lunch på krogen Bergvägen 8 (som man också kommer åt från Funsädalens skidbacke) som har mest vällagade kvalitetsmaten i byn i vår mening. Vill man ha enklare mat lite snabbt så tycker vi Funäsdalens bästa pizzeria är Sarolla 2 och ligger precis bredvid Coop, här gör de egen deg och har bra ingredienser, färska champinjoner bland annat. Det är absolut värt att åka förbi några av de mer centrala pizzeriorna där vissa är riktiga skräckexempel, för att några hundra meter senare komma fram till denna anspråkslösa lokal. Det är nya ägare 2020 men samma namn och fortfarande lika goda pizzor! Annars finns lunchbufféer och middagar på Funsäsdalens hotell, och mittemot Ica ligger ligger lilla bageriet/caféet Hemma hos Edith som bakar eget bröd och fikabröd samt gör egen glass på sommaren, mums! Även nya Johanssons bageri och konditori mittemot Hotel Funäsdalen har jättegott hembakat, vi köper gärna med oss till bilresan härifrån. Vi tycker Coop i Funäsdalen har riktigt bra utbud trots att det är rätt litet och särskilt av ekologiska varor, här finns även vissa mer lokala produkter (som fjällröding, lokalt renkött, bättre tunnbröd mm), jämfört med exv Bollnäs. Handlar man här så hinner garanterat frysvarorna inte tina fram till Ramundberget.

För att sammanfatta - vi som åkt vägen många gånger nu har blivit mest nöjda med upplägget under vintern att: Packa så mycket som möjligt in i bilen kvällen innan och åka tidigt på söndagen och äta frukost i bilen, stanna första gången i Bollnäs för längre rast och mat på Lilla K, fortsätta via Järvsö (lågsäsong) eller Edsbyn (högsäsong), stanna till och tanka, låna toaletter och fylla på kaffe i Sveg och slutligen handla mat i Funäsdalen. Efter Funäsdalen tar vi en macka i bilen under sista biten till Ramundberget för att komma fram med energi att bära in alla väskor, alternativt satsar vi på pizza på Sarolla 2 precis bredvid Coop i Funäsdalen . På hemvägen blir det ofta lunch i Funäsdalen eller Sveg beroende på när vi kommer iväg, och sedan vägen via Huddiksvall för att köra på E4 när det mörknar och middag på Max i Huddik/Gävle/Uppsala beroende på tid vi kommit iväg. Men omväxling förnöjer!